Dėl gedimo sustabdytas didžiausio Europos branduolinio reaktoriaus darbas | Diena.lt

DĖL GEDIMO SUSTABDYTAS DIDŽIAUSIO EUROPOS BRANDUOLINIO REAKTORIAUS DARBAS

Didžiausias Europoje Suomijos Olkiluoto 3 branduolinis reaktorius sekmadienį automatiškai sustojo dėl techninės problemos, tačiau tikimasi, kad antradienį po remonto jis vėl pradės veikti, pranešė operatorė TVO.

„Olkiluoto 3 blokas dirbo įprastu režimu, kai dėl turbinos gedimo automatiškai sustojo elektros energijos gamyba. Gedimo metu įrenginys suveikė kaip numatyta pagal planą“, – teigiama TVO pirmadienio pranešime.

„Paaiškėjo, kad gedimo priežastis buvo sutrikęs temperatūros matavimas generatoriaus aušinimo sistemoje“, – sakoma pranešime ir priduriama, kad „incidentas neturėjo jokio poveikio branduolinei saugai“.

TVO tikisi, kad po remonto reaktorius vėl pradės veikti antradienio vidurdienį.

Naujos kartos Europos suslėgtojo vandens reaktorius (EPR), kurį pastatė prancūzų vadovaujamas „Areva-Siemens“ konsorciumas, gamina apie 14 proc. elektros energijos Suomijoje.

Jis buvo pradėtas reguliariai eksploatuoti šių metų balandį, praėjus maždaug 18 metų nuo statybos pradžios ir 14 metų vėliau nei iš pradžių buvo planuota pradėti komercinę gamybą.

Kaip ir keli kiti EPR projektai, jis buvo nuolat atidėliojamas, jo statyba vėlavo, o išlaidos buvo viršytos milijardais dolerių.

1,6 tūkst. megavatų galios Olkiluoto 3 yra didžiausias branduolinis reaktorius Europoje, o Ukrainos Zaporižios AE, turinti šešis reaktorius, yra didžiausia atominė elektrinė.

Pastaraisiais metais branduolinės technologijos vėl pradėjo populiarėti kaip būdas sumažinti anglies dioksido išmetimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Nu va.... Suomiai tai AE issaugojo, o mes pagal okupantu norus tokia pat uzdarem

SUSIJUSIOS NAUJIENOS