E. Kaili: dešimtmečius kurta karjera žlugo per dieną | Diena.lt

E. KAILI: DEŠIMTMEČIUS KURTA KARJERA ŽLUGO PER DIENĄ

Tiriant naujausią ES korupcijos istoriją, jau gavusią Katargeito pavadinimą, neabejotinai bus minima dešimtys įsipainiojusių asmenų pavardžių, tačiau pagrindiniu jos veidu tapo Eva Kaili. Nuo paauglystės į politiką pasinėrusi graikė, be vargo įveikdavusi visas karjeros kelyje pasitaikiusias kliūtis.

Pinigai vaiko vežimėlyje

Jei tikėtume senovės graikų mitais, nesugebėję užimti apgultos Trojos, graikai pasinaudojo klasta: grupė smogikų su Odisėjumi priešakyje pasislėpė didžiuliame mediniame arklyje. Naktį sudeginę stovyklavietę, patys išplaukė iki gretimos salos ir stebėjo trojiečius, susigundžiusius paliktu mediniu arkliu. Nieko neįtariantys trojiečiai radinį įsitempė į miestą. Naktį kariai išlipo iš Trojos arklio, atvėrė miesto vartus ir įleido graikų kariuomenę.

Praėjus daugiau nei trims tūkstantmečiams, iš Graikijos kilusiai dabar jau buvusiai Europos Parlamento (EP) vicepirmininkei tenka gintis nuo kaltinimų, kad ji nebuvo nei Kataro, siekusio užsitikrinti politinę įtaką EP, nei politinių oponentų siųstas Trojos arklys.

Praėjusį penktadienį E. Kaili namuose Briuselyje apsilankiusi Belgijos policija, anot oficialių atstovų, aptiko „maišus pinigų“. Graikijos žiniasklaidos teigimu, 160 tūkst. eurų buvo rasta po jos dukters vežimėliu. Pinigų pilnas lagaminas rastas ir pas Briuselyje sulaikytą E. Kaili tėvą.

Po kelių dienų Belgijos žiniasklaidoje pasirodė nuotrauka su įspūdingu skaičiumi oranžinių, mėlynų ir žalių banknotų: krūvelės 20, 50 ir 100 eurų kupiūrų, kurių bendra suma – 1,5 mln. eurų. Juos Belgijos tyrėjai konfiskavo iš trijų asmenų: E. Kaili, jos tėvo ir buvusio EP nario, nevyriausybinės organizacijos „Kova su nebaudžiamumu“ įkūrėjo Piero Antonio Panzeri.

Įspūdinga: Belgijos policijos nuotraukose – per kratas pas skandalo herojus rasti šimtai tūkstančių eurų grynaisiais./ Police Judiciaire Federale / AFP nuotr.

Šios pavardės – garsiausios, bet jomis tyrimas jau nuo pat pradžių neapsiribojo. Įtarimų šešėlis krito ir ant gimtinėje skandalingai pagarsėjusio P. A. Panzeri žmonos ir dukters, kurios buvo sulaikytos Italijoje. Anot E. Kaili partnerio Francesco Giorgi, Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos generalinio sekretoriaus Lucos Visentini, kratos atliktos bent 20 asmenų namų, EP būstinėje.

Tyrimas tik prasidėjo, tačiau jau dabar jis vadinamas didžiausiu korupcijos skandalu ES istorijoje.

Jaunystės rekordai

Sulaikyta, vėliau į areštinę uždaryta 44-erių E. Kaili per advokatus neigia savo kaltę, ją gina ir nekaltumo prezumpcija, tačiau milžinišką žalą jau patyrė ir jos reputacija, ir karjera. Pastarąją dar neseniai galima buvo vadinti tipišku aktyvaus europiečio keliu į didžiąją ES politiką.

Iš Salonikų kilusi E. Kaili anksti įsitraukė į politinę veiklą. 1992 m., būdama vos keturiolikos, ji įstojo į Graikijos socialdemokratų partijos PASOK jaunimo organizaciją, o jau po dešimtmečio tapo jauniausia ir, anot laikraščio „Proto Thema“, gražiausia Salonikų miesto tarybos nare.

Salonikų Aristotelio universitete architektūrą ir civilinę inžineriją studijavusi E. Kaili baigė žurnalistikos kursus ir, skirtingai nei dauguma apie žurnalistiką svajojusių graikų, be vargo įsiliejo į žiniasklaidos rinką. 2004 m. ji tapo populiarios privačios televizijos „Mega Channel“ žinių laidų vedėja.

Darbas netrukdė, o gal net padėjo jai tęsti politinę karjerą. Tais pačiais metais E. Kaili buvo jauniausia nacionaliniuose rinkimuose dalyvavusi kandidatė, o po trejų metų sulaukusi tik 29-erių – ir jauniausia PASOK atstovė Graikijos parlamente.

E. Kaili dėmesio netrūko ir Briuselyje. Moteris buvo kalbinama, fotografuojama ir kaip viena iš nedaugelio aukštas pareigas ES užimančių graikių, ir kaip spalvinga asmenybė.

Vis dėlto žiniasklaidos dėmesio E. Kaili sulaukdavo ne tik dėl savo ankstyvos politinės karjeros.

Kaip primena „Politico“, išvaizdi geltoplaukė mėlynakė politikė nuolat buvo pastebima graikų kilmės Rusijos milijardieriaus, žiniasklaidos magnato Ivano Savidžio draugijoje. Šurmulys kilo, kai paaiškėjo, kad E. Kaili senelio komunistai nenužudė, nors ji būtent taip buvo sakiusi.

Viename interviu savaitraščiui „Parapolitika“ E. Kaili yra sakiusi, kad nuolat kovojo su stereotipu, kad graži moteris negali būti protinga. „Buvo sunku susidoroti su tokiu mentalitetu. Tačiau tai taip pat mane išmokė kelti sau didesnius reikalavimus. Galbūt nesistengčiau taip stipriai, jei neturėčiau nieko įrodyti“, – sakė ji.

2011 m. lapkritį E. Kaili bandė parodyti nenorinti aklai laikytis partinės disciplinos ir per dabar jau gerokai primirštą Graikiją kamavusią finansų krizę pranešė nebalsuosianti už pasitikėjimą PASOK premjeru George’u Papandreou. Vėliau ji pakeitė nuomonę, G. Papandreou pavyko išlikti poste, tačiau, kaip vėliau rašė žiniasklaida, viename frakcijos posėdyje iš PASOK generalinio sekretoriaus Socrateso Xinidžio ji išgirdo įžeidžiantį „šliundra“.

Kita stotelė – Briuselis

Mandatą Graikijos parlamente E. Kaili išsaugojo iki 2012 m., kai savą rinkimų apygardą turėjo užleisti galingesniam kolegai, PASOK lyderiui Evangelui Venizelosui. Nacionalinės politikos viršūnę pasiekusiai moteriai beliko rinktis Briuselį.

Žvelgiant į E. Kaili biografiją, negalima nesistebėti jos energija. Aktyvi veikla jai netrukdė tęsti mokslus – Pirėjo universitete E. Kaili gavo tarptautinių ir Europos reikalų magistro laipsnį. Netekusi mandato Graikijos parlamente, dirbo viešųjų ryšių konsultante – orientavosi į ES temas, vadovavo Graikijos vidaus reikalų ministerijai pavaldžiam Lyčių lygybės centrui.

Oficialiame E. Kaili tinklalapyje nurodoma, kad ji yra apsigynusi disertaciją tarptautinės ekonominės politikos mokslų tema, baigusi dirbtinio intelekto kursus Oksfordo institute.

Po EP rinkimų 2014-aisiais graikė tapo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos nare ir greitai pelnė skaitmeninimo ekspertės reputaciją, toliau stebino aktyvumu, sulaukdavo žiniasklaidos pagyrų už įžvalgumą, buvo vadinama viena iš didžiausią įtaką turinčių EP narių.

EP yra dirbusi arba formaliai vis dar dirba Kultūros ir švietimo, Nacionalinės gynybos ir užsienio reikalų, Biudžeto, Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos, Ekonomikos ir pinigų politikos, Užimtumo ir socialinių reikalų komitetuose. Ji buvo aktyvi ir plėtojant ES ryšius su kitais pasaulio regionais – Arabijos pusiasaliu, JAV, Rusija, dirbo Juodosios ir Viduržemio jūros valstybes jungiančiose organizacijose; buvo EP tarpžinybinių grupių vėžio ir neįgaliųjų klausimais, dalyvavo komisijos, tiriančios šnipinėjimo įrangą „Pegasus“, veikloje.

Kai šiemet sausį E. Kaili buvo išrinkta viena iš keturiolikos EP vicepirmininkų, jai pavesta kuruoti inovacijų strategijos, technologijų ir ryšių su Artimaisiais Rytais temas.

Garsi ne vien politika

Briuselis buvo lemtingas ne tik E. Kaili karjerai, bet ir asmeniniam gyvenimui. Čia graikė susipažino su savo būsimu partneriu, tuomet dirbusiu padėjėju Europos socialistų frakcijai priklausiusio italo europarlamentaro biure.

„Jis buvo rimtas, protingas ir išsilavinęs. Paskui sužinojau, kad jis turi auksinę širdį, rūpestingas ir gerbia šeimą“, – apie F. Giorgi, su kuriuo vėliau ji vėliau susilaukė dukters Ariadnės, yra sakiusi E. Kaili.

 Garsūs: E. Kaili su partneriu F. / Giorgi.„Eurokinissi“ / AFP nuotr.

E. Kaili palaikė artimus ryšius su savo seserimi Mantalena, vadovavusia nevyriausybinei organizacijai „ELONtech“, daugiausia dėmesio skiriančiai įstatymų poveikiui naujosioms technologijoms. Abi seserys buvo neišskiriamos ir įvairiose technologijų politikai skirtose konferencijose, ir apsipirkdamos Atėnų centre.

Gimtinėje išgarsėjusiai E. Kaili dėmesio netrūko ir Briuselyje. Moteris buvo kalbinama, fotografuojama ir kaip viena iš nedaugelio aukštas pareigas ES užimančių graikių, ir kaip spalvinga asmenybė.

Dėmesio nestigo ir jos partneriui, laisvalaikiu dirbusiam buriavimo instruktoriumi, apie savo veiklą pasakojusiam instagramo profilyje.

Palaikė tik vienas kolega

Paradoksas, tačiau naujos kartos politikė, rėmusi skaitmeninės ateities vizijas, suklupo dėl nuodėmių, kuriomis dažnai kaltinami senieji eurokratai. E. Kaili buvo sulaikyta gruodžio 9-ąją, Tarptautinę kovos su korupcija dieną. Jos atvejį „Transparency International“ pavadino EP įsigalėjusios nebaudžiamumo kultūros pavyzdžiu.

Kilus skandalui, PASOK atsiribojo nuo savo ilgametės narės. Kolegos pareiškė, kad E. Kaili suartėjusi su konservatoriais iš „Naujosios demokratijos“ partijos ir esą net ketinusi jiems atstovauti Salonikų mero rinkimuose.

EP vicepirmininkės posto E. Kaili neteko gruodžio 13-ąją per ne ilgiau kaip minutę trukusią procedūrą. 625 EP nariai balsavo už jai suteiktų įgaliojimų panaikinimą, prieš buvo vos vienas kolega, du susilaikė. Kol kas E. Kaili liko tik EP narės mandatas.

GALERIJA

  • E. Kaili: dešimtmečius kurta karjera žlugo per dieną
  • E. Kaili: dešimtmečius kurta karjera žlugo per dieną
  • E. Kaili: dešimtmečius kurta karjera žlugo per dieną
Rašyti komentarą
Komentarai (48)

ei, Lietuvos " sąžininga" teisėsauga ! ,

pasekite BELGIJOS teisėsaugos pavyzdžiu ir - KITŲ p o l i t i k ų pamokai , p a k a b i n k t e viešai ant GĖDOS stulpo ,per 32 nepriklausomos valstybės metus , bent vieną NUSIKALTUSIŲ p o l i t i k ų gaują Lietuvoje-- juk už RANKŲ p a g a v o t e su šimtatūkstantine pavogta EURŲ suma LIBERALŲ l y d e r į E.MASIULĮ su sėbrų gauja --yra, labai gera proga Lietuvos TEISĖSAUGAI - ŽMONIŲ akyse,reabilituoti save, jog žingsnelį Lietuva žengia TEISINĖS valstybės link.

bigcatwar

..mafija turi "savu" europos valdzioje...

iskra

Komunistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS