Ekspertas: Ukrainos atstatymo darbams reikės 3–4 naujų langų stiklo gamyklų | Diena.lt

EKSPERTAS: UKRAINOS ATSTATYMO DARBAMS REIKĖS 3–4 NAUJŲ LANGŲ STIKLO GAMYKLŲ

Norint turėti pakankamai langų stiklo Ukrainos atstatymo darbams, reikia pastatyti tris ar keturias gamyklas, kurių kiekvienos metinis gamybos pajėgumas būtų 25 mln. kvadratinių metrų.

Apie tai interviu agentūrai „Ukrinform“ pareiškė Visos Ukrainos statybinių medžiagų gamintojų sąjungos prezidentas Kostiantynas Salijus.

Pasak K. Salijaus, Ukrainoje iš viso nėra modernios (flotacinio) stiklo gamybos.

Prieš karą Ukraina 85 proc. tokių gaminių importuodavo iš Baltarusijos ir Rusijos.

„Stiklo rinkoje buvo chaosas: jis buvo masiškai importuojamas iš tokių šalių kaip Kirgizija ar Azerbaidžanas. Be to, buvo importuojami net gaminiai, pagaminti pagal prastesnius nei sovietmečio GOST standartus, teigiant, kad Ukraina paims bet ką", – sakė ekspertas.

Jo teigimu, Baltarusijoje įsikūrusi Gomelio stiklo gamykla vis dar bando parduoti savo gaminius Ukrainai.

Deja, kai kurios įmonės ir toliau perka ir importuoja tokius gaminius, nejausdamos jokios atsakomybės, pridūrė K. Salijus.

Ekspertas pabrėžė, kad vienas iš neatidėliotinų uždavinių – organizuoti vietinę stiklo gamybą, kad būtų patenkinti Ukrainos atstatymo poreikiai.

„Ukrainai reikia trijų ar keturių gamyklų, kurių kiekvienos metinis flotacinio stiklo gamybos pajėgumas būtų 25 mln. kvadratinių metrų. Kol kas girdėjome tik deklaracijas apie tokių gamyklų statybą. Turkijos ir Kinijos atstovai norėjo kažką statyti, Ukrainos verslininkai planavo pradėti tokią gamybą Kyjivo regione... Tačiau, kol nepamatysime veikiančios gamyklos, kol neatsiras komanda, galinti susidoroti su gamybos krūviu, negalime sakyti, kad pasibaigus karui turėsime pakankamai langų stiklo“, – aiškino K. Salijus.

Tuo tarpu Ukrainos PVC profilių ir kitų langų komponentų vidaus gamybos pakanka dabartiniam suvartojimo lygiui patenkinti.

Be to, karo metu Ukrainai pavyko padidinti langų stiklų eksportą.

„Jie nėra prastesni už lenkiškus. Priešingai, jie yra geresni ir pigesni. Taigi net Vokietija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė pradėjo pirkti ukrainietiškus gaminius. Mūsų gamintojai nori įsitvirtinti ES rinkoje. Todėl, skirtingai nei kai kurie konkurentai, mes tikrai sąžiningai elgiamės su Europos pirkėjais ir vartotojais. Jei mūsų langų stiklai pažymėti A3 atsparumo karščiui ženklu, jie realiai atitinka parametrus. Kitaip nei daugelio užsienio gamintojų, kurie dokumentuose dažnai nurodo padidintas vertes“, – pažymėjo K. Salijus.

„Ukrinform“ primena, kad vienintelė Ukrainoje poliruoto lakštinio stiklo gamybos įmonė buvo įsikūrusi Luhansko srities Lysyčansko mieste ir 2015 metais sustabdė veiklą.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje Kyjivo srities Borodiankos mieste buvo planuojama sukurti didelę modernią stiklo gamybos įmonę, į kurią iš viso turėjo būti investuota 300 mln. dolerių.

Tačiau šis projektas taip ir nebuvo pradėtas įgyvendinti.

Gairės: karas Ukrainoje, Europos Sąjunga, eksportas, stiklas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS