EP nariai atmetė pasiūlymą perpus sumažinti pesticidų naudojimą | Diena.lt

EP NARIAI ATMETĖ PASIŪLYMĄ PERPUS SUMAŽINTI PESTICIDŲ NAUDOJIMĄ

ES įstatymų leidėjai trečiadienį atmetė pasiūlymą iki dešimtmečio pabaigos perpus sumažinti pesticidų naudojimą, taip suduodami smūgį bloko siekiui siekti ekologiškesnio ūkininkavimo.

Europos Parlamentas 299 balsais prieš 207 atmetė rekomendaciją, kurią parengė Aplinkos komitetas, remdamasis Europos Komisijos 2022 metais pateiktu tekstu.

Pasiūlyme buvo raginama iki 2030 metų 50 proc. sumažinti cheminių pesticidų kiekį ir visiškai uždrausti juos naudoti „jautriose teritorijose“, pavyzdžiui, parkuose.

Prancūzijos europarlamentarė Marie Toussaint, priklausanti kairiajai Žaliųjų frakcijai, socialinėje žiniasklaidoje pareiškė, kad „dešinieji ir kraštutiniai dešinieji torpedavo pesticidų reglamento priėmimą“.

Tačiau Vokietijos centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP) įstatymų leidėjas Peteris Liese sakė, kad „šiandien gera diena ūkininkams“.

Parlamentas taip pat nedidele balsų persvara atmetė pasiūlymą grąžinti rekomendaciją Aplinkos komitetui pataisyti, o tai reiškia, kad tekstas iš esmės šioje kadencijoje nebebus svarstomas.

ES rinkimai, per kuriuos bus renkamas naujas Europos Parlamentas, vyks kitų metų birželio mėnesį.

Europos liaudies partija ir kitos dešiniosios pakraipos frakcijos norėtų, kad ūkininkai aktyviai dalyvautų rinkimuose, todėl kyla įtampa dėl Komisijos siekio pasukti bloką anglies dioksido neutralumo ir didesnio ekologinio tvarumo keliu.

Galingi Europos žemės ūkio lobistai pasisakė prieš gamybą varžančius teisės aktus.

Svarbiausias biologinės įvairovės įstatymo projektas, kuriuo siekiama atgaivinti ES žemės ir vandens buveines ir kuriam iš pradžių buvo pritarta, buvo sušvelnintas, palyginti su pirminiu Komisijos pateiktu tekstu.

Prancūzijos ūkininkus vienijančios organizacijos FNSEA vadovė Christiane Lambert sakė apie atmestą pesticidų teisės akto projektą: „Pagaliau Europos Parlamentas pripažįsta, kad pesticidų reglamentas buvo prastai sukalibruotas, nerealistiškas ir nefinansuojamas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mazafaki

Kaip kitaip gali būti?! Antraip žmonės mažiau sirgs ir neneš biznio farmai,kurios akcininkai dažnai turi tiek farmos,tiek trąšų gamybos akcijų....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS