ES pasmerkė politiškai motyvuotą nuosprendį Mianmaro lyderei | Diena.lt

ES PASMERKĖ POLITIŠKAI MOTYVUOTĄ NUOSPRENDĮ MIANMARO LYDEREI

Europos Sąjunga trečiadienį pasmerkė Mianmaro chuntos teismo nuosprendį skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę nušalintai civilinei šalies lyderei Aung San Suu Kyi, o patį teismo procesą pavadino „politiškai motyvuotu“.

„Tai yra dar vienas žingsnis teisinės valstybės griovimo link, dar vienas akivaizdus žmogaus teisių pažeidimas Mianmare ir dar vienas didelis demokratijos pralaimėjimas po 2021 metų vasario 1 dieną įvykdyto karinio perversmo“, – sakoma ES atstovo pareiškime.

Suu Kyi yra laikoma kariuomenės areštinėje nuo praėjusių metų perversmo, per kurį buvo nušalinta jos vyriausybė, o visoje šalyje kilo suirutė.

Trečiadienį jai buvo paskelbtas nuosprendis dėl kaltinimų korupcija – tai tik viena iš daugelio baudžiamųjų bylų, dėl kurių ji gali būti įkalinta dešimtmečiams.

ES teigimu, šis procesas yra „akivaizdus bandymas pašalinti demokratiškai išrinktus lyderius, įskaitant Aung San Suu Kyi“, iš dialogo proceso, kurį skatina ASEAN (Pietryčių Azijos valstybių) regioninis blokas.

„Kartojame savo skubų raginimą nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius, taip pat visus nuo perversmo savavališkai sulaikytus asmenis“, – sakoma ES pareiškime.

27 šalių blokas jau įvedė sankcijas Mianmaro chuntai ir jos pagrindiniams ekonominiams šaltiniams dėl perversmo ir vėlesnių represijų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS