Graikija vyno suvartoja daug mažiau nei mažytis Vatikanas | Diena.lt

GRAIKIJA VYNO SUVARTOJA DAUG MAŽIAU NEI MAŽYTIS VATIKANAS

Nors Graikija gamina vienus geriausių vynų pasaulyje, bet tokios nykštukinės šalys, kaip Vatikanas ir Andora, pagal suvartojamo vyno kiekį lenkia ne tik graikus, bet ir visą Europą.

Wineinstitute.org duomenimis, Vatikane, kuriame yra 836 gyventojai, per metus vienas asmuo suvartoja 54 litrus vyno, Andoroje vienam asmeniui tenka 46 litrai. Pagal šį sąrašą Graikija lieka 12-oje vietoje – 27 litrai vienam gyventojui, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Graikijos verslo naujienas.

Dar didesnį šoką vyno rinkai Graikijoje sukėlė vyriausybės įvestas vartojimo mokestis vynui – vidutiniškai 20 euro centų už litrą. Rezultatas – daug bankrutavusių šeimyninių vyno gamyklėlių ir nelegaliai tiekiamas bei parduodamas vynas, o paties vyno suvartojimas sumažėjo 10 tūkst. litrų per metus.

Kenkia ne tik migrantų krizė

Dėl migrantų krizės šią vasarą turbūt labiausiai nukentės Lesbo salos verslininkai, kurie skundžiasi, kad salą aplankė 40 proc. turistų mažiau nei pernai tuo pačiu periodu. Nors migrantai yra apgyvendinti uždaruose ir saugiuose specialiai jiems skirtuose centruose, toliau pastebimas sumažėjęs apsilankiusiųjų Lesbo saloje skaičius.

Graikai verslininkai taip pat užsiminė, kad turizmo sezoną apsunkino ir tai, jog strigo vizų išdavimo procesas turkų ir rusų poilsiautojams. Pastarieji dėl šios priežasties šią vasarą pasirinko teroristinių išpuolių purtomos Turkijos kurortus. Ypač dėl vizų išdavimo vėlavimo nukentėjo Chijo sala.

Dėl taip diskutuojamo ir verslininkų nepasitenkinimą sukėlusio mokesčio kavai nuo kitų metų apsilankymas kavinėse, baruose ir restoranuose graikams kainuos brangiau. Importuojamos šviežios kavos, kaip žaliavos, kilogramo kaina su visais mokesčiais siekia 3 eurus, espreso kavos – 4 eurus, o tirpiosios kavos – 5 eurus. Verslininkai apskaičiavo, kad, įvedus naująjį kavos mokestį, vartotojams kavos puodelis vidutiniškai brangs 20–30 euro centų.

Ruošiamos didesnės bausmės 

Finansų ministerija paskelbė, kad verslininkai, kurie vėluos sumokėti mokesčius, bus ne tik baudžiami baudomis, bet ir neteks verslo. Statistika rodo, kad mokėti mokesčius garsiojoje Mikono saloje vėluoja net 62 proc., o Rodo ir Zakinto – apie 30 proc. verslininkų.

Verslininkai teigia, kad negali laiku sumokėti mokesčių inspekcijai, nes tiesiog neturi pinigų tokiems dideliems mokesčiams padengti. Taip pat graikai teigia, kad nepakanka tik didelių baudų ir reikia verslininkus skatinti (pavyzdžiui, laiku sumokėjus valstybei, gali būti padaryta nuolaida kokiam nors mokesčiui) arba suteikti galimybę susimokėti dalimis.

Taip pat Graikijos verslininkai sukilo, kai daugeliui iš jų mokesčių inspekcija be perspėjimo iš banko sąskaitų nurašė pinigų sumas, kurias verslininkai vėlavo bent vieną dieną sumokėti valstybei.

Populiarėja pieno „bankomatai“

Apie 100 galvijus auginančių fermų Tesalijos ir Makedonijos regione, susijungusios į bendrą sąjungą „Tesgala“, įkūrė pieno bankomatų tinklą. Dabar graikai šviežio pieno gali įsigyti 24 val. per parą. Šiuo metu šalyje yra 43 pieno bankomatai Salonikų, Larisos ir Atėnų miestuose, o pieno gamintojų sąjunga žada plėstis ir toliau

Bankomatuose pieno kaina prasideda nuo vieno euro už litrą, o pienas parduodamas vieno arba pusantro litro talpos induose, tačiau vartotojas gali vietoje įsigyti ir vienkartinę stiklinę arba naudoti savo atsineštą tarą. Pieno bankomatuose taip pat galima nusipirkti puskiečio sūrio ir šokoladinio pieno vaikams. Bankomatai šviežio pieno pripildomi kartą per parą.

Gairės: Graikija, vynas, pienas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS