Į krizę nugrimzdusioje Šri Lankoje paskirtas naujas premjeras | Diena.lt

Į KRIZĘ NUGRIMZDUSIOJE ŠRI LANKOJE PASKIRTAS NAUJAS PREMJERAS

Šri Lankos prezidentas ketvirtadienį prisaikdino naują ministrą pirmininką vietoj savo brolio, kuriam buvo uždrausta išvykti iš šalies po to, kai jo šalininkai pradėjo smurtinius išpuolius prieš protestuojančiuosius dėl ekonomikos krizės šalyje.

Naujasis premjeras Ranilas Vikremesingė jau penkis kartus ėjo šias pareigas, tačiau kol kas neaišku, ar jam pavyks priimti kokius nors teisės aktus parlamente.

73-ejų metų R. Vikremesingei bus pavesta vadovauti Šri Lankai per didžiausią ekonomikos nuosmukį per visą nepriklausomos valstybės istoriją, kai mėnesiais trūko elektros energijos ir maisto produktų ir tai sukėlė visuomenės pyktį.

„Ministrų kabinetas, tikėtina, bus paskirtas rytoj“, – AFP sakė prezidento Gotabaja Radžapaksos atstovas spaudai Sudeva Hetiarachčis.

Trečiadienio vakarą per televiziją transliuotame kreipimesi į tautą G. Radžapaksa nepakluso raginimams atsistatydinti, skambėjusiems kelias savaites visoje šalyje vykstant protestams.

Tačiau siekdamas palenkti savo pusėn opozicijos įstatymų leidėjus, reikalaujančius jo atsistatydinimo, 72 metų G. Radžapaksa pažadėjo atsisakyti didžiosios dalies savo vykdomosios valdžios įgaliojimų ir šią savaitę sudaryti naują kabinetą.

Prezidento brolis Mahinda Radžapaksa pirmadienį atsistatydino iš ministro pirmininko pareigų po to, kai jo šalininkai užpuolė kelias savaites taikiai prieš vyriausybę protestavusius demonstrantus.

Tai tapo lūžio tašku ir sukėlė kelias dienas trukusį chaosą ir smurtą, per kurį žuvo mažiausiai devyni žmonės, daugiau kaip 200 buvo sužeista, padegta dešimtys Radžapaksų šeimai lojalių žmonių namų.

Ketvirtadienį teismas uždraudė Mahindai, jo sūnui, irgi politikui, Namalui ir daugiau kaip dešimčiai jų šalininkų išvykti iš šalies, buvo nurodyta ištirti smurtinius incidentus.

Trečiadienį šalies centrinio banko vadovas perspėjo, kad jei nebus skubiai paskirta nauja vyriausybė, ekonomika „negrįžtamai žlugs“.

R. Vikremesingė yra laikomas provakarietišku laisvosios rinkos reformatoriumi, todėl tikimasi, kad jam vadovaujant derybos su Tarptautiniu valiutos fondu ir kitomis institucijomis dėl gelbėjimo programos bus sklandesnės.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS