Irane kalintas Prancūzijos pilietis L. Arnaud parvyko į Paryžių | Diena.lt

IRANE KALINTAS PRANCŪZIJOS PILIETIS L. ARNAUD PARVYKO Į PARYŽIŲ

Prancūzijos pilietis Louis Arnaud ketvirtadienį grįžo į Paryžių po to, kai nuo 2022 metų rugsėjo buvo laikomas nelaisvėje Irane ir pernai nuteistas penkerius metus kalėti dėl kaltinimų, susijusių su nacionaliniu saugumu.

Televizija transliavo vaizdą, kaip išlipęs iš nedidelio lėktuvo Le Buržė oro uoste netoli Paryžiaus, akivaizdžiai pavargęs, bet besišypsantis L. Arnaud paspaudė ranką užsienio reikalų ministrui Stephane‘ui Sejourne, o tada apkabino savo tėvus.

L. Arnaud susikibo rankomis su savo artimaisiais ir jie visi nuėjo į privatų kambarį oro uoste, kur vaizdo kameros jų nebematė.

„Labai džiaugiuosi galėdamas pasitikti vieną iš mūsų įkaitų, kuris iš tiesų buvo savavališkai laikomas Irane“, – sakė S. Sejourne.

„Mūsų diplomatinė tarnyba dirba toliau“, kad išlaisvintų kitus tris Prancūzijos piliečius: Irano kalėjimuose laikomi Jacques Paris, Cecile Koller ir vyras, įvardytas tik kaip Olivier, sakė jis.

36 metų konsultantas L. Arnaud 2022 metų liepą leidosi į kelionę aplink pasaulį, kurios metu atsidūrė Irane. Tai buvo „šalis, kurią jis jau seniai svajojo aplankyti dėl jos turtingos istorijos ir svetingų žmonių“, prieš kelis mėnesius sakė jo motina Sylvie.

Tačiau 2022 metų rugsėjį jis buvo suimtas kartu su kitais europiečiais, kaltinamais dalyvavus protestuose dėl 22 metų Irano kurdės Mahsos Amini mirties areštinėje, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tariamą griežto islamiško moterų aprangos kodo pažeidimą.

L. Arnaud bendrakeleiviai vėliau buvo paleisti, o jis buvo laikomas kalėjime iki teismo, kuris lapkritį nuteisė jį dėl propagandos ir grėsmės Irano valstybės saugumui.

Prancūzą Benjaminą Briere ir dvigubą Prancūzijos bei Airijos pilietybę turintį Bernardą Phelaną Iranas 2023 metų gegužę paleido dėl „humanitarinių priežasčių“.

Abu jie buvo labai nusilpę dėl bado streiko.

Teheranas, kuris laiko apie dešimtį Vakarų piliečių, jų šalininkų ir teisių gynėjų yra kaltinamas, kad kalinius naudoja kaip derybinį kozirį tarptautinėse derybose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS