Irano teismas nurodė JAV sumokėti kompensaciją už 1980 metų įkaitų išlaisvinimo operaciją | Diena.lt

IRANO TEISMAS NURODĖ JAV SUMOKĖTI KOMPENSACIJĄ UŽ 1980 METŲ ĮKAITŲ IŠLAISVINIMO OPERACIJĄ

Irano teismas ketvirtadienį nurodė JAV vyriausybei išmokėti 420 mln. dolerių kompensaciją 1980 metų nepavykusios įkaitų išlaisvinimo operacijos JAV ambasadoje aukoms, pranešė teismo organai.

Netrukus po to, kai 1979 metų islamo revoliucija nuvertė Vakarų remiamą šachą, Irano studentai šturmavo JAV ambasadą Teherane ir 444 dienas įkaitais laikė daugiau kaip 50 amerikiečių.

Studentai ragino išduoti nuverstą šachą, kuris buvo gydomas Jungtinėse Valstijose.

1980 metų balandį Vašingtonas mėgino išlaisvinti įkaitus vykdydamas visiškai slaptą operaciją „Erelio nagai“, kuri, susidūrusi su smėlio audromis ir mechanikos gedimais, baigėsi katastrofa.

Išlaisvinimo pajėgoms atsitraukiant, susidūrė du JAV orlaiviai ir žuvo aštuoni kariai.

Ketvirtadienį paskelbtame teismų naujienų agentūros „Mizan Online“ pranešime teigiama, kad operacijos metu JAV pajėgos „atakavo“ autobusą su keleiviais iraniečiais. Išsamesnės informacijos ten nepateikiama.

„JAV operacijos „Erelio nagai“ aukų šeimoms pateikus skundą, teismas nurodė JAV vyriausybei sumokėti 420 mln. dolerių“, – teigė „Mizan“, nepatikslindama aukų skaičiaus.

Irano žiniasklaida pranešė, kad Irano pajėgos atsitiktinai nušovė vietos Revoliucinės gvardijos vadą, kuris saugojo per operaciją amerikiečių paliktą karinę įrangą.

Praėjus penkiems mėnesiams po įkaitų krizės, Vašingtonas nutraukė diplomatinius santykius ir įvedė Teheranui embargą. Įkaitai buvo paleisti 1981 metų sausio mėnesį.

Rugpjūčio mėnesį Teherano teismas nurodė JAV vyriausybei sumokėti 330 mln. dolerių kompensaciją už „perversmo planavimą“ 1980 metais prieš besikuriančią islamo respubliką.

Ieškiniai Vašingtonui Irano teismuose pateikti po to, kai JAV teismai priteisė daugiamilijardines kompensacijas iš Teherano.

JAV Aukščiausiasis Teismas 2016 metais nurodė, kad šalyje esantis įšaldytas Irano turtas turėtų būti išmokėtas nukentėjusiesiems nuo išpuolių, dėl kurių Vašingtonas kaltino Teheraną, įskaitant 1983 metais įvykdytą JAV jūrų pėstininkų kareivinių sprogdinimą Beirute ir 1996 metų sprogimą Saudo Arabijoje.

Šių metų kovo mėnesį Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) nusprendė, kad Vašingtono įvykdytas kelių Irano fizinių asmenų ir bendrovių lėšų įšaldymas buvo „akivaizdžiai nepagrįstas“. Tačiau teismas taip pat nusprendė, kad neturi jurisdikcijos atblokuoti beveik 2 mlrd. dolerių vertės Irano centrinio banko lėšų, esančių JAV.

Teheranas, kuris neigia bet kokią atsakomybę už išpuolius, dėl kurių jį kaltina Vašingtonas, teigė, kad JAV teismų sprendimais nukentėjusiesiems iš viso priteista 56 mlrd. dolerių kompensacijų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Nerealūs debilai :) smirda sau pusę amžiaus,tada sugalvoja ,kad amerikonai skolingi jiems už tai ,kad fanatikai užpuolė ambasadą....

Raketa

Ar ne laikas ta irana pastatyti i vieta?

Pakrante

Tegul Iranas sumoka Ukrainai už žuvusius gyventojus !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS