ISW: Rusijos pajėgos Ukrainoje šiuo metu vykdo puolimus mažiausiai trimis kryptimis | Diena.lt

ISW: RUSIJOS PAJĖGOS UKRAINOJE ŠIUO METU VYKDO PUOLIMUS MAŽIAUSIAI TRIMIS KRYPTIMIS

Vėluojanti Vakarų saugumo pagalba Ukrainai, tikėtina, suteikia Rusijai palankią progą pradėti puolamąsias operacijas keliuose fronto ruožuose.

Taip savo naujausioje ataskaitoje teigia Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas (ISW).

Rusijos pajėgos šiuo metu vykdo puolimo veiksmus mažiausiai trimis kryptimis – palei Charkivo ir Luhansko regionų sieną, ypač Kupjansko ir Lymano kryptimis; Avdijivkoje ir jos apylinkėse ir netoli Robotynės Zaporižios regiono vakaruose.

Po Ukrainos pajėgų pasitraukimo iš Avdijivkos ir vėlesnių Rusijos pareiškimų apie perimtą visos Avdijivkos kontrolę ISW ir keli Ukrainos bei Vakarų šaltiniai įvertino, kad vėluojanti Vakarų saugumo pagalba, t. y. artilerijos šaudmenys ir kritiškai svarbios oro gynybos sistemos, neleido Ukrainos pajėgoms apsiginti nuo Rusijos puolimo Avdijivkoje.

„Kritinis Vakarų teikiamos įrangos trūkumas ir baimė dėl visiško JAV karinės pagalbos nutraukimo privertė Ukrainos karius taupyti atsargas visame fronte, o tai greičiausiai paskatino Rusijos pajėgas pasinaudoti situacija ir pradėti ribotas puolamąsias operacijas už Avdijivkos rajono ribų“, – teigė ISW analitikai.

ISW mano, kad šios Rusijos puolimo pastangos greičiausiai trukdys Ukrainos pajėgoms rengti karius ir kaupti atsargas naujam kontrpuolimui, akcentuodamas operacinius nuostolius, kuriuos Ukraina patirs, jei tiesiog įsitvirtins apkasuose ir tik ginsis iki šių metų pabaigos, kaip rekomenduoja kai kurios Vakarų valstybės ir analitikai.

Kaip pranešta anksčiau, ISW savo ankstesnėje ataskaitoje teigė, kad Rusijos įvykdytas Avdijivkos užėmimas po keturis mėnesius trukusio intensyvaus puolimo yra pavyzdys, kaip Rusijos pajėgos vykdo puolamąsias operacijas, kurios nebūtinai sudaro sąlygas platesniems laimėjimams.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos pajėgos, puolimai trimis kryptimis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS