J. Stoltenbergas: NATO šalys nesuteikia Ukrainai pakankamai šaudmenų | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS: NATO ŠALYS NESUTEIKIA UKRAINAI PAKANKAMAI ŠAUDMENŲ

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad Aljanso narės „netiekia Ukrainai pakankamai amunicijos“ ir kad dėl jų stygiaus Rusija įstengė nustumti Kyjivo pajėgas atgal.

„Ukrainiečiams netrūksta drąsos. Jiems trūksta amunicijos, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas. – Kartu mes esame pajėgūs suteikti Ukrainai tai, ko jai reikia. Dabar turime parodyti politinę valią tai padaryti“.

J. Stoltenbergo perspėjimas nuskambėjo tuo metu, kai pagrindinių Kyjivo rėmėjų – JAV – karinę paramą Kongrese vis dar blokuoja griežtosios linijos respublikonai, nepritariantys prezidentui Joe Bidenui.

„Visos sąjungininkės turi stengtis iš paskutiniųjų ir skubiai tiekti. Kiekviena delsimo diena turi realių pasekmių mūšio lauke Ukrainoje, – sakė Vakarų karinio aljanso generalinis sekretorius. – Taigi tai yra lemiamas momentas ir būtų didelė istorinė klaida leisti Putinui nugalėti.“

Ukrainos ir Vakarų pareigūnai teigia, kad Kyjivo pajėgos ginkluotės kiekiu atsilieka nuo Rusijos, nes mažėja pagrindinių rėmėjų parama.

Neseniai po įnirtingo mūšio Ukraina buvo išstumta iš strategiškai svarbaus Avdijivkos miesto, o jos kariai stengiasi sustabdyti tolesnį Rusijos veržimąsi.

Kol politinė aklavietė stabdo Vašingtono paramą, Europos šalys stengiasi padidinti savo pramonės šaudmenų ir ginklų gamybą.

„Mums reikia sprendimų daugiau investuoti į gynybos pramonę, – sakė J. Stoltenbergas. –Turime užtikrinti, kad mūsų vyriausybės sudarytų kontraktus su gynybos pramone, kad ši galėtų priimti komercinius sprendimus didinti gamybą.“

Europos Sąjunga pradėjo eilę iniciatyvų, siekdama didinti gamybos apimtis, ir tvirtina, kad jos didėja.

Tačiau 27 valstybių blokas gerokai atsiliko nuo pernai duoto pažado iki šio mėnesio suteikti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių.

Gairės: NATO, Jensas Stoltenbergas, karas Ukrainoje, šaudmenys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS