JAV įstatymų leidėjai Indijoje susitiko su Dalai Lama ir Tibeto vyriausybe tremtyje | Diena.lt

JAV ĮSTATYMŲ LEIDĖJAI INDIJOJE SUSITIKO SU DALAI LAMA IR TIBETO VYRIAUSYBE TREMTYJE

  • 0

Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjų grupė trečiadienį Indijoje susitiko su Dalai Lama ir Tibeto vyriausybe tremtyje.

Šis žingsnis sulaukė griežtos Kinijos kritikos.

JAV Atstovų Rūmų nario Michaelo McCaulo (Maiklo Makolo) ir buvusios Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vadovaujama respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjų grupė aplankė 88 metų budistų dvasinį lyderį Šiaurės Indijos kalnų mieste Dharamšaloje, kur jis gyvena.

Savo kalboje N. Pelosi tibetiečių miniai sakė, kad jai didelė garbė susitikti su Dalai Lama.

„Tai tikra palaima“, – teigė ji.

Vizitas buvo surengtas JAV Kongresui priėmus įstatymo projektą, kuriuo Kinija skatinama atnaujinti 2010-aisiais įstrigusias derybas su Tibeto lyderiais.

N. Pelosi pridūrė, kad įstatymo projektą artimiausiu metu pasirašys JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Prieš JAV įstatymų leidėjų vizitą Kinijos ambasada Naujajame Delyje kritikavo susitikimą, teigdama, kad Dalai Lama yra „ne vien tik religinis veikėjas, o politinis tremtinys, kuris, prisidengdamas religija, vykdo prieš Kiniją nukreiptą separatistinę veiklą“.

Daugelis užsienyje gyvenančių tibetiečių baiminasi, kad Pekinas pats paskelbs Dalai Lamos įpėdinį ir taip sustiprins savo kontrolę teritorijoje, į kurią 1950-aisiais pasiuntė savo pajėgas.

Būdamas 23-erių Dalai Lama pabėgo iš Tibeto sostinės į Indiją, baimindamasis dėl savo gyvybės po kinų karių numalšinto sukilimo.

Daugiau nei prieš dešimtmetį jis atsistatydino iš savo tautos politinio lyderio posto ir perdavė pasaulietinės valdžios estafetę vyriausybei, išrinktai maždaug 130 tūkst. visame pasaulyje gyvenančių tibetiečių.

„Tremtyje gyvenančių tibetiečių diasporos demokratija mums labai svarbi“, – nurodė N. Pelosi.

Šiai Tibeto vyriausybei vadovaujantis Penpa Tseringas (Penpa Ceringas) pareiškė, kad nesiekia visiškos Tibeto nepriklausomybės, bet nori vykdyti ilgalaikę „vidurio kelio“ politiką, apimančią didesnę autonomiją ir Kinijos bei Tibeto konflikto sprendimą dialogu.

Tačiau kinų ambasada Naujajame Delyje apkaltino Tibetą siekiu atsiskirti nuo Kinijos.

„Raginame JAV [...] visiškai pripažinti prieš Kiniją nukreiptą separatistinį Dalai grupės pobūdį“, – antradienį socialiniuose tinkluose pareiškė  ambasados atstovas spaudai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS