Kartvelai žada rengti masinį bado streiką M. Saakašviliui palaikyti | Diena.lt

KARTVELAI ŽADA RENGTI MASINĮ BADO STREIKĄ M. SAAKAŠVILIUI PALAIKYTI

Keli tūkstančiai įkalinto Sakartvelo opozicijos lyderio ir buvusio prezidento Michailo Saakašvilio šalininkų antradienį susirinko į protesto mitingą ir pažadėjo surengti „masinį bado streiką“, siekiant jo paleidimo į laisvę, gydytojams pareiškus, kad kalėjime jis buvo kankinamas.

Mojuodami Sakartvelo vėliava su penkiais kryžiais ir laikydami plakatus su užrašu „Išlaisvinkite Saakašvilį!“ protestuotojai žygiavo per sostinę Tbilisį, o po to rinkosi prie parlamento į mitingą, surengtą tą pačią dieną, kaip ir politiko 54-asis gimtadienis.

M. Saakašvilio suėmimas paaštrino politinę krizę, kilusią dėl praėjusių metų parlamento rinkimų, kuriuos opozicija pasmerkė kaip nesąžiningus. Tai taip pat paskatino didžiausius per dešimtmetį protestus prieš vyriausybę.

„Šiandien pradedame masinį bado streiką, kuris nesibaigs tol, kol Michailas Saakašvilis nebus paleistas iš nelaisvės“, – sakė M. Saakašvilio Jungtinio nacionalinio judėjimo (UNM) pirmininkas Nika Melia, o jo žodžius palydėjo plojimai.

Kol kas nebuvo aišku, kiek žmonių ketina dalyvauti bado streike šalia UNM būstinės.

„Tai yra nesmurtinis protestas, sunkus žingsnis, mes neturime kito pasirinkimo, kaip tik daryti spaudimą režimui, kad jis iš savo gniaužtų paleistų Sakartvelo valstybę, kurią užgrobė“, – sakė N. Melia, pagrindinės šalies opozicinės grupės lyderis.

Žinutėje šalininkams, kurią per mitingą perskaitė M. Saakašvilio motina Giuli Alasania, buvęs lyderis paragino laikytis nacionalinės vienybės ir organizuoti taikius masinius protestus, siekiant priversti valdžios institucijas surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Pasak jo, Sakartvelo „ilgametei svajonei ir istoriniam Europos integracijos siekiui iškilo grėsmė“.

„Mums gyvybiškai reikia laisvos žiniasklaidos, nešališkų teismų, sąžiningų rinkimų. Mums reikia laisvės čia ir dabar, ir visam laikui“, – sakoma jo žinutėje.

„Dabartinio režimo pakeitimas yra esminė sąlyga, kad išsipildytų mūsų vakarietiški siekiai“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje valdančiąją partiją „Kartvelų svajonė“, kurią įkūrė galingas oligarchas Bidzina Ivanišvilis.

Šeštadienį nepriklausoma gydytojų taryba, apžiūrėjusi suimtą M. Saakašvilį, pareiškė, kad jis susirgo sunkiomis neurologinėmis ligomis „dėl kankinimų, netinkamo elgesio, netinkamos medicininės priežiūros ir užsitęsusio bado streiko“.

Saakašvilis 50 dienų atsisakė maisto, protestuodamas dėl savo įkalinimo esą už piktnaudžiavimą tarnyba, o tokį nuosprendį jis pasmerkė kaip politiškai motyvuotą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Praėjo metai, o tas nusibadavęs artistas vis dar gyvas. Ot atsparus ! Matyt, naktimis ėdė ukrainietiškus lašinius...

iš kur tiek ryžto?

badavo metus ar daugiau

Anonimas

oi koks nusibadaves nukankintas morda vos telpa nuotraukoje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS