Ketvirtadienį Maskvoje rengiamos derybos dėl Ukrainos krizės | Diena.lt

KETVIRTADIENĮ MASKVOJE RENGIAMOS DERYBOS DĖL UKRAINOS KRIZĖS

Maskvoje ketvirtadienį turėtų vykti skubios Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos derybos dėl Ukrainos krizės, pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Susitikimas rengiamas išaugus įtampai tarp Maskvos ir Kijevo, kai pasienyje su Ukraina buvo sutelktos didelės Rusijos pajėgos, o tai sukėlė baimę dėl invazijos.

Derybos, kurioms vadovaus Rusijos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Kozakas, bus pirmosios, kurios nuo 2019 metų vyks vadinamuoju Normandijos formatu, kuriame tarpininkauja Prancūzija ir Vokietija.

Vokietijos vyriausybei atstovaus Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo patarėjas užsienio politikos klausimais Jensas Plötneris, o Prancūzijai – prezidento Emmanuelio Macrono patarėjas diplomatas Emmanuelis Bonne. Kol kas neaišku, kas derybose atstovaus Ukrainai.

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas sakė, kad J. Plötneris šią savaitę vyks į Maskvą, tačiau atsisakė patvirtinti laikraščio pranešimą apie galimą O. Scholzo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą sausio mėnesį.

Keturių valstybių atstovai pirmą kartą susitiko Normandijoje 2014 metų liepos 6 dieną, kilus konfliktui tarp Rusijos ir Ukrainos po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Šios keturios valstybės bando išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje, kuris vyksta jau beveik aštuonerius metus, nepaisant įstrigusio taikos plano.

Ukraina ir Rusija kaltina viena kitą paliaubų sutarties pažeidimais. Tuo tarpu per šį konfliktą nuo 2014 metų jau žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, rodo JT duomenys.

Konfliktas yra labai svarbus Vokietijos užsienio reikalų ministrės Annalenos Baerbock darbotvarkės klausimas, jai rengiantis trečiadienį prasidėsiančiam pirmajam oficialiam vizitui Vašingtone.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Be \\\\\.../////

URM litvako lianzborgo ir Baltarusijos "prezidentės" Cixujauskos derrybos nei per žingsnį.GRIEŽTAI.

nuskendimas po

nustebimo ........ dažnai pasitaiko

Nustebes

Tai cia Ukrainoje krize ar kremliaus ziurkiu galvelese?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS