Kremliaus kritikas A. Navalnas iš savo teisininko sužinojo apie „Oskaro“ laimėjimą | Diena.lt

KREMLIAUS KRITIKAS A. NAVALNAS IŠ SAVO TEISININKO SUŽINOJO APIE „OSKARO“ LAIMĖJIMĄ

  • 6

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pirmadienį iš savo teisininko sužinojo, jog filmas „Navalnas“ (Navalny) apie jo apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir politinę veiklą pelnė „Oskaro“ apdovanojimą už geriausią dokumentinį filmą.

Pasak A. Navalno atstovės spaudai Kiros Jarmyš, 46-erių politikas dalyvavo teismo posėdyje nuotoliniu būdu iš kalėjimo, kai jo teisininkas pranešė apie Kanados režisieriaus Danielio Roherio (Danielio Roerio) sukurto dokumentinio filmo sėkmę. K. Jarmyš teigimu, tai buvo „ryškiausias („Oskaro“) laimėjimo paskelbimas istorijoje“.

Tačiau ji nenurodė, kokia buvo pirminė A. Navalno reakcija į šį laimėjimą.

Anot K. Jarmyš, A. Navalnas dalyvavo teismo posėdyje netoli kalėjimo esančiame Kovrovo mieste Vladimiro srityje į rytus nuo Maskvos. Aršiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas dalyvavo teismo posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas jo teisminis skundas dėl Rusijos kalėjimo prižiūrėtojų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams atsisakė komentuoti „Oskarą“ „Navalnui“, pareikšdamas, kad filmo nematė, todėl „nėra prasmės ką nors apie jį sakyti“.

„Holivudas taip pat kartais politizuoja savo darbą. Tokių dalykų pasitaiko“, – teigė D. Peskovas, turėdamas omenyje sprendimą dėl apdovanojimo.

Rusijos valstybiniai televizijos kanalai praktiškai ignoravo šį laimėjimą.

Pirmadienį vykusiame teismo posėdyje buvo nagrinėjamas vienas iš daugelio ieškinių, kuriuos A. Navalnas yra pateikęs kalėjimo administracijai dėl to, kad, jo teigimu, pažeidžiamos jo teisės. Buvo suplanuoti dar du posėdžiai, tačiau jie buvo nukelti vėlesniam laikui.

Dokumentiniame filme pasakojama apie A. Navalno kovą su valdžios institucijų korupcija, vos mirtimi nesibaigusį apnuodijimą „Novičiok“ medžiaga 2020-aisiais, dėl kurio jis kaltina Kremlių, penkis mėnesius trukusią reabilitaciją Vokietijoje ir grįžimą į Maskvą 2021-aisiais, kur jis iškart buvo sulaikytas oro uoste. Po to jis buvo nuteistas kalėti 2,5 metų, o praėjus metams gavo dar vieną – devynerių metų – laisvės atėmimo bausmę.

A. Navalnas susiduria su nuolatiniu valdžios institucijų spaudimu. Kelias savaites jis praleido kalėjimo griežto režimo vienutėje, o praėjusį mėnesį pusmečiui buvo uždarytas į izoliuotą skyrių. Jam faktiškai neleidžiama skambinti telefonu ir matytis su šeimos nariais.

Sekmadienio vakarą Los Andžele vykusioje apdovanojimų ceremonijoje D. Roheris atsiimdamas „Oskarą“ teigė, kad jį skiria A. Navalnui ir visiems politiniams kaliniams visame pasaulyje.

„Aleksejau, pasaulis nepamiršo tavo gyvybiškai svarbios žinios mums visiems: Mes turime nebijoti pasipriešinti diktatoriams ir autoritarizmui, kad ir kur jis pasireikštų“, – sakė D. Roheris.

„Mano vyras sėdi kalėjime vien už tai, kad pasakė tiesą. Mano vyras sėdi kalėjime tik už tai, kad gynė demokratiją“, – teigė jo žmona Julija Navalnaja.

Aleksejau, aš svajoju apie tą dieną, kai tu būsi laisvas, o mūsų šalis bus laisva. Išlik stiprus, mano meile.

„Aleksejau, aš svajoju apie tą dieną, kai tu būsi laisvas, o mūsų šalis bus laisva. Išlik stiprus, mano meile“, – pridūrė ji.

Jo duktė Daša Navalnaja žurnalistams teigė, kad vienintelis būdas, kuriuo šeima gali palaikyti ryšį su juo, yra laiškai, o tik teisininkams retkarčiais leidžiama jį aplankyti. Ji pabrėžė, kad jo sveikata prastėja, o tai kelia didelį nerimą.

Viena Rusijos opozicijos lyderių ir ilgametė A. Navalno sąjungininkė Liubov Sobol interviu metu naujienų agentūrai AP teigė, kad šio dokumentinio filmo sėkmė yra „svarbus signalas, jog pasaulis mato pastangas kovoti už demokratiją Rusijoje, pasaulis palaiko drąsius ir narsius žmones, kurie mėtė iššūkį V. Putinui ir kovoja nelygiavertę kovą su blogiu, kuris dabar kankina visą pasaulį, ypač Ukrainą“.

„Tai labai svarbi pergalė, ir aš neapsakomai džiaugiuosi“, – teigė ji.

Kita jo bendražygė Marija Pevčich socialiniame tinkle „Instagram“ parašė: „Aleksejau, tai tavo apdovanojimas. Tai apie tai, kad tai, ką tu darai, negali palikti abejingų. Ar tai būtų Rusijoje, ar Holivude, ar bet kur kitur. (Tu) esi tikras didvyris.“

Vis dėlto į filmo įvertinimą sureagavęs Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas klausė, kaip turėtų būti suprantama ši pergalė, jei „Oskarų“ apdovanojimai „yra už politikos ribų“.

„Jei „Oskarai“ yra už karo Ukrainoje ir masinio ukrainiečių genocido konteksto ribų, kodėl nuolat kalbate apie humanizmą ir teisingumą?“ – tviteryje pirmadienį parašė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Nusibaigs šitas kaip šuva, besiūdamas pirštinės. Taip jam ir reikia. Dar vienas toks jau antri metai "badauja" Gruzijoje, bet niekaip nepastimpa. Trečia lerva parazituoja mums ant sprando kažkur Vilniuje.

Rapolas

Jo reiktu paklausti, kieno Krymas?

nuomonė

Man Navalnas kaip Mandela ,įeis į istoriją kaip kankinys, tėvynės patriotas, juk galėjo pasilikt Vokietijoje po apnuodijimo ir laimingai gyventi. Žaviuosi tokiais žmonėmis, pagarba jiems, ir iš kur tokių didvyrių randasi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS