Lietuva ieško susitarimo tarp ES ir EP dėl 2014 m. biudžeto | Diena.lt

LIETUVA IEŠKO SUSITARIMO TARP ES IR EP DĖL 2014 M. BIUDŽETO

Pirmininkaujanti Lietuva ieško sutarimo tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių ir Europos Parlamento (EP) dėl kitų metų Bendrijos biudžeto. Kompromisas leistų galutinai užbaigti kelis mėnesius trunkančius ginčus su Parlamentu ir dėl papildomų 2014–2020 metų biudžeto išlaidų.

Prieš posėdį lietuviams kolegos linki sėkmės. Derybos dėl pinigų ES – vienos sudėtingiausių. Sutarimą vadinamame Taikinimo komitete Lietuva tikisi rasti per pirmadienio posėdį, tačiau gali prireikti ir antro raundo. O laiko nedaug – procedūros numato, kad sutarimas privalo būti rastas vėliausiai trečiadienį, kitaip Europos Komisija (EK) turės teikti naują biudžeto projektą.

„Pirmininkaujanti šalis siekia derybas dėl biudžeto užbaigti pirmadienį, to norėtų ir EP. Šiais metais derybos dėl pinigų vyksta, kai valstybėse vis dar jaučiama finansinė įtampa, kai kurioms šalims ypač sudėtinga, o tai daro įtaką ir deryboms“, – teigė ES Tarybos pirmininkės Lietuvos finansų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Parlamentas siūlo kitų metų išlaidas didinti, o valstybės sako, kad daugiau pinigų jos neturi. Parlamentas norėtų kitų metų ižde ties išlaidomis matyti apie 3 mlrd. litų didesnę sumą, o realiai išleisti dar daugiau – apie 4,5 mlrd. litų. Tačiau derybas dar labiau apsunkina šių metų taisomasis biudžetas, numatantis beveik1,4 mlrd. litų nuo gamtos nelaimių nukentėjusioms Vokietijai, Austrijai, Čekijai ir Rumunijai. Ir nors ši suma ES mastu – gan nedidelė, valstybės sako, kad ribos jau pasiektos ir pinigus reikia surinkti iš nepanaudotų lėšų.

Parlamentas atkakliai laikosi pozicijos, kad šiuos milijonus šalys turi įnešti iš savo biudžetų. Priešingu atveju parlamentarai perspėja nepritarsiantys septynerių metų biudžetui, dėl kurio balsavimas ir taip vėluoja. Dabar siūloma, kad pusę sumos nuo gaisrų ir sausros nukentėjusioms valstybėms būtų išmokėta šiemet, kita pusė – 2014 m. metais.

„Tikimės, kad sutarimas bus. Tai svarbu ES, žinant, kad jau yra principinis sutarimas dėl daugiamečio biudžeto ir kitus metus reikia pradėti užtikrintai, tai yra ypač svarbu. Biudžeto pasiūlymai atrodo realūs ir teisingi, jie turėtų paskatinti augimą, ko norime Airijoje ir visoje ES“, – sakė Airijos finansų reikalų viceministras Brianas Hayesas.

ES šalys taip pat baiminasi Teisingumo Teismo sprendimo, kuris gali numatyti įpareigojimą kompensuoti Briuselio institucijų darbuotojams per krizę sumažintus atlyginimus – tai reikštų dar labiau didėsiančias įmokas į Bendrijos iždą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS