Londone karūnuojamas karalius Charlesas III | Diena.lt

LONDONE KARŪNUOJAMAS KARALIUS CHARLESAS III

Jungtinėje Karalystėje šeštadienį prasidėjo pirmoji per 70 metų karūnacijos ceremonija: per iškilmingą renginį, pasižymintį tūkstantmetėmis tradicijomis, simbolika ir pompastika, bet pritaikytą XXI amžiui, karūnuojamas Charlesas III (Karolis III).

Šiek tiek prieš 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku Charleso III procesija atvyko į Vestminsterio abatiją. Su ilga tamsiai raudona mantija jis lėtai ėjo per bažnyčią. Tarp keturių garbės pažų, nešusių mantijos šleifą, buvo Velso princo Williamo vyriausiasis sūnus, karaliaus vaikaitis princas George'as (Džordžas).

Viduramžius menančios apeigos prasidėjo Kenterberio arkivyskupui pristačius Charlesą III susirinkusiesiems kaip neginčijamą karalių ir paprašius garsiai pareikšti paramą. Bažnyčioje nuaidėjo sveikinimo šūksniai ir fanfaros.

Karalius iškilmingai prisiekė teisingai ir gailestingai valdyti Jungtinės Karalystės žmones ir puoselėti aplinką, kurioje visų tikėjimų ir įsitikinimų žmonės gali laisvai gyventi.

Priesaika buvo antras iš penkių karūnacijos apeigų elementų.

Charlesas III prisiekė padėjęs ranką ant Biblijos, o vėliau ją pabučiavo.

Apeigos buvo šiek tiek pakeistos, kad atspindėtų dabartinę religinę įvairovę JK visuomenėje. Pirmą kartą per karūnaciją savo vaidmenį turi budistų, hinduistų, judėjų, musulmonų ir sikhų religiniai lyderiai. Tai atitinka Charleso III pažadą būti tikėjimų – ne tikėjimo – gynėju.

Didžiulė saugumo operacija

Pasirengimas karūnacijai – Charleso III įžengimo į sostą po jo motinos karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) mirties religiniam patvirtinimui – buvo daugiausia šventiškas.

Tačiau dar prieš tai, kai 74 metų Charlesas III ir 75 metų karalienė Camilla (Kamila) išvyko iš Bakingamo rūmų į Vestminsterio abatiją Deimantinio jubiliejaus valstybės karieta, policija naudodamasi naujais įgaliojimais, kurie buvo skubiai suteikti siekiant užkirsti kelią tiesioginių veiksmų grupėms, suėmė dešimtis protestuotojų.

Prieš monarchiją nusistatęs judėjimas „Republic“ („Respublika“) pranešė, kad buvo sulaikyti šeši jo organizatoriai, o klimato aktyvistai „Just Stop Oil“ informavo, kad buvo sulaikyta 19 šios grupės narių.

Vis dėlto dešimtys „Republic“ aktyvistų palei procesijos maršrutą laikė transparantus su užrašais „Ne mano karalius“.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“ išreiškė susirūpinimą dėl protestuotojų sulaikymo.

Londono policija budėti gatvėse pasiuntė maždaug 11,5 tūkst. pareigūnų – tai viena didžiausių sostinės policijos saugumo operacijų.

Vestminsterio abatijoje vykstanti karūnacija yra pirmoji JK nuo 1953 metų, be to, tai pirmoji karaliaus karūnacija nuo 1937-ųjų. Šeštadienio renginys yra tik antra per televiziją rodoma karūnacija ir pirmoji, transliuojama per spalvotą televiziją bei internetu.

Į Vestminsterio abatiją atvyko JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir jo žmona Akshata Murty (Akšata Murti), taip pat buvę ministrai pirmininkai Johnas Majoras (Džonas Meidžoras), Tony Blairas (Tonis Bleras), Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ir Liz Truss (Liz Tras) bei jų partneriai.

R. Sunakas perskaitė skaitinį iš Naujojo Testamento Laiško kolosiečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

> Patyres

Apie koki cia cara putleri rasai? Ar apie kremliaus nupususi karlika? :DDD

Anonimas

as neziuriu karunavimo tokio kada jo zmona princese DIJANA guli kapuose NUZUDYTA PARYZIUJE

pedalai -pedala karaliu

karunuoja...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS