Mokslai Alpėse – su žirgynu ir slidinėjimo kurortu | Diena.lt

MOKSLAI ALPĖSE – SU ŽIRGYNU IR SLIDINĖJIMO KURORTU

Žodžių junginys "elitinis internatas" asocijuojasi tik su Jungtine Karalyste, tačiau tai tėra stereotipas. Prestižinį išsilavinimą garantuojančiomis privačiomis mokyklomis garsėja ir Šveicarija.

Šveicarijos pietryčiuose esantis "Lyceum Alpinum" toks populiarus užsienyje, kad jį be vargo užtvindytų turtingų Kinijos ar Pietų ir Vidurio Amerikos gyventojų atžalos. Tačiau mokyklos koncepcija griežta: prioritetas – užauginti tikrus pasaulio piliečius, remti multikultūriškumą, todėl nė vienos tautos moksleivių negali būti daugiau nei dešimtadalis. Tie 200 moksleivių nuo 12 iki 18 metų, kurie čia mokėsi praėjusiais mokslo metais, buvo kilę iš 35 šalių. Skirtingoms kultūroms skiriamas vienodas dėmesys net tada, kai sudaromas valgiaraštis ar sudaromos aprangos taisyklės.

Apie mokymosi čia sąlygas ir lygį kalba viena taisyklių: į namus savaitgaliais gali keliauti tik tie, kieno pažymių vidurkis – ne mažesnis kaip 4,75 balo (Šveicarijoje geriausias pažymys – šešetas, blogiausias – vienetas). Išskirtiniai reikalavimai keliami ne tik mokiniams, bet ir mokytojams. Vienas tokių – pranašumas teikiamas turintiesiems pomėgių, ypač jei tai aktyvūs užsiėmimai. Pagrindinė mokytojų misija – įžvelgti vaikų potencialą: sublizgėti jie turi ne pradėdami mokytis, bet baigdami mokyklą, kurios mokinių vidurkis laikant tarptautinio bakalauro egzaminus – 32 balai (pasaulio vidurkis – 28 balai).

Ir nors Šveicarijos internatuose mokslas dažnai gerokai brangesnis nei JAV ar Jungtinėje Karalystėje, visame pasaulyje naujų rinkų ir potencialių mokinių ieškantys šveicarai pirmiausia vilioja savo šalies, kaip aukšto lygio švietimo valstybės, vardu.

Naujosioms rinkoms ir naujosios kartos atstovams norima įtikti ne tik garantuojamu aukštu išsilavinimo lygiu, bet ir galimybėmis  išugdyti asmenybę, galinčia įsilieti į pasaulio elito gretas.

XIX a. įkurtas "Le Rosey" internatas – 28 ha dydžio kompeksas, kuriame, be kita ko, yra šaudykla, žirgynas su 30 arklių, kulinarijos laboratorija, muzikos įrašų studija. Negana to, žiemos mėnesiais mokykla persikelia į Gštadą, garsėjantį kaip vieną prabangiausių slidinėjimo kurortų pasaulyje. Apie internatą daug ką pasako ir jo teritorijoje esanti 900 vietų koncertų salė, kurioje pasirodo pasaulinio garso atlikėjai. Štai rugsėjo 7-ąją čia koncertuos "Naturally 7", sausį laukiama garsiojo smuikininko, dirigento, dukart "Grammy" laimėjusio Maximo Vengerovo.

"Le Rosey" auklėtiniai, kurių tėvai už mokslą pakloja apie 92 tūkst. eurų per metus, gali rinktis mokytis net iš aštuoniolikos pasaulio kalbų. Nieko nebestebina ir pretendentų antplūdis: pernai į 100 vietų bandė patekti 375 kandidatai. Išrinkti buvo ne tik protingiausi, bet ir turintieji sportinių ar meninių gebėjimų.

"Lyceum Alpinum" mainais už disciplinų laikymąsi mokiniai turi galimybių pasirinkti vieną iš 25 sporto šakų – nuo jogos iki kriketo.

Cugerberge įsikūrusiame internate "Montana institut" (mokslai jame kainuoja apie 55 tūkst. eurų per metus) kuria liberalumo įspūdį ir neverčia dėvėti uniformų – mokiniai tik privalo laikytis aprangos reikalavimų, kuriuos, beje, nustato mokinių taryba.


Elito kalvės

Itono koledžas – "Eton College" (yra Vindzore, Jungtinėje Karalystėje; įkurtas 1440 m.; mokestis už metus – apie 49 tūkst. eurų).

Vestminsterio mokykla – "Westminster School" (yra Londone, Jungtinėje Karalystėje; įkurtas 1179 m.; mokestis už metus – apie 63 tūkst.).

Braitono koledžas – "Brighton College" (yra Rytiniame Sasekse, Jungtinėje Karalystėje; įkurtas 1845 m.; metų mokestis – apie 60 tūkst. eurų)

Dalidžo koledžas – "Dulwich College" (yra Londone, Jungtinėje Karalystėje; įkurtas 1615 m.; metinis mokestis – apie 66 tūkst. eurų).

"Hurtwood House" (Surėjuje, Jungtinėje Karalystė; įkurtas 1970 m.; metinis mokestis – apie 83 tūkst. eurų.; tarp absolventų – Hansas Zimmeris, Hannah Herzsprungas).

"Choate Rosemary Hall" (Velingforde, Konektikuto valstija (JAV); įkurtas 1890 m.; metinis mokestis – apie 48 tūkst. eurų).

"Dana Hall School" (Velslyje, Masačusetso valstija (JAV); įkurtas 1881 m.; metinis mokestis – apie 50 tūkst. eurų).

"Annie Wright Schools" (Takomoje, Vašingtone, JAV; įkurta 1884 m.; metinis mokestis – 44 tūkst. eurų).

"Cheshire Academy" (Češyre, Konektikute, JAV; įkurta 1794 m.; metinis moketis – 45 tūkst. eurų).

Zalemo pilis (Baden Viurtenberge, Vokietijoje; 1920 m.; metinis mokestis – apie 37 tūkst. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS