NATO užsienio reikalų ministrai renkasi į dviejų dienų susitikimą | Diena.lt

NATO UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAI RENKASI Į DVIEJŲ DIENŲ SUSITIKIMĄ

Antradienį Briuselyje susirinkę NATO užsienio reikalų ministrai aptars įvairius saugumo klausimus, įskaitant Rusijos karą prieš Ukrainą ir padidėjusią įtampą tarp Serbijos ir Kosovo.

Ministrai per dvi dienas truksiantį susitikimą taip pat ketina aptarti Rusijos „destabilizuojančius veiksmus“ už Ukrainos ribų, pirmadienį žiniasklaidai sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Tarp tokių – ir Helsinkio įtarimai, kad Maskva neseniai leido dešimtims dokumentų neturinčių migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos keliauti per Rusiją į Suomiją.

Taip pat darbotvarkėje – padidėjusi įtampa tarp Serbijos ir Kosovo. Pastaraisiais mėnesiais NATO dislokavo papildomų karių, kad sustiprintų savo taikos palaikymo pajėgas Kosove po smurtinio išpuolio prieš Kosovo policiją.

„NATO darys viską, kas būtina stabilumui šiame regione palaikyti. Tai svarbu NATO. Turime ten istoriją, esame ten įsitvirtinę“, – pirmadienį sakė J. Stoltenbergas.

Trečiadienį prie savo kolegų iš NATO prisijungs Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, tuomet bus kalbama apie tolesnę paramą karo nuniokotai šaliai.

NATO šalių atstovai taip pat pasikeis nuomonėmis apie santykius su Kinija ir konfliktą Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau susitikimą vis dar temdys tai, kad Turkija ir Vengrija toliau verčia Švediją laukti prisijungimo prie aljanso. Spalio mėnesį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas davė suprasti, kad yra pasirengęs baigti priešintis, tačiau Ankaros ir Budapešto parlamentai dar turi ratifikuoti Stokholmo prisijungimą.

Prieš susitikimą J. Stoltenbergas dar kartą paragino Turkiją ir Vengriją kuo greičiau paspartinti šį procesą. „Atėjo laikas“, – sakė jis.

Gairės: NATO, Briuselis, užsienio reikalų ministrai, susitikimas, karas Ukrainoje, įtampa tarp Serbijos ir Kosovo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS