NATO vadovas tikisi, kad JAV išliks tvirtos sąjungininkės, nepaisant rinkimų rezultatų | Diena.lt

NATO VADOVAS TIKISI, KAD JAV IŠLIKS TVIRTOS SĄJUNGININKĖS, NEPAISANT RINKIMŲ REZULTATŲ

  • 0

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį, prieš pirmuosius numatytus Joe Bideno (Džo Baideno) ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) debatus, pareiškė, kad tikisi, jog Jungtinės Valstijos išliks stiprios sąjungininkės, nepaisant lapkričio mėnesį vyksiančių prezidento rinkimų rezultatų.

„Tikiuosi, kad nepriklausomai nuo JAV rinkimų rezultatų JAV išliks tvirtos NATO sąjungininkės, nes tai atitinka Jungtinių Valstijų saugumo interesus“, – sakė jis interviu naujienų agentūrai AFP.

„Stipri NATO naudinga ne tik Europai, bet ir Jungtinėms Valstijoms“, – pridūrė NATO vadovas.

Ketvirtadienį J. Bidenas ir D. Trumpas susitiks pirmuosiuose televizijos debatuose prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.

Vasario mėnesį buvęs JAV prezidentas D. Trumpas sąjungininkus šokiravo pareikšdamas, jog skatins Rusiją pulti finansinių įsipareigojimų nevykdančias nares.

Šis pareiškimas nuskambėjo pasigirdus kalboms, kad D. Trumpas, jei lapkritį bus išrinktas prezidentu, iš NATO išvestų pagrindinę karinę galią – Vašingtoną.

„Buvusio prezidento Trumpo kritika visų pirma nebuvo nukreipta prieš NATO. Ji buvo nukreipta prieš NATO sąjungininkes, kurios skiria nepakankamai lėšų, ir tai dabar pasikeitė“, – teigė J. Stoltenbergas.

Šią savaitę NATO paskelbė, kad 23 iš 32 Aljanso narių laikosi įsipareigojimo gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Politikoje niekada nebūna garantijų, bet tikiuosi, kad JAV išliks stiprios“, – interviu pridūrė jis.

Tačiau jis įspėjo, kad nė vienas lyderis neturėtų abejoti NATO penktuoju straipsniu prisiimtu abipusės gynybos įsipareigojimu, pagal kurį vienos narės užpuolimas laikomas visų narių užpuolimu.

„Penktasis straipsnis vis tiek neturėtų būti kvestionuojamas, nes tai yra pagrindinė NATO atsakomybė, o bet koks bandymas pakenkti patikimumui tik padidins riziką“, – nurodė J. Stoltenbergas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS