Naujoji Zelandija balsuos dėl marihuanos ir eutanazijos legalizavimo | Diena.lt

NAUJOJI ZELANDIJA BALSUOS DĖL MARIHUANOS IR EUTANAZIJOS LEGALIZAVIMO

Naujosios Zelandijos rinkėjai šeštadienį rinkdami parlamentą taip pat spręs ir dėl dviejų svarbių socialinių klausimų: ar legalizuoti marihuaną rekreaciniais tikslais ir ar legalizuoti eutanaziją.

Jei per abu šiuos referendumus bus pasakyta „Taip“, 5 mln. gyventojų turinti Naujoji Zelandija taps viena iš liberalesnių pasaulio šalių. Apklausos rodo, kad eutanazijai tikriausiai bus pritarta, o referendumo dėl marihuanos rezultatas lieka neaiškus.

Referendumai vyks drauge su parlamento rinkimais, tad eutanazijos ir marihuanos klausimus šiek tiek stelbia politinės kampanijos ir koronaviruso protrūkis.

Per rinkimus populiari premjerė Jacinda Ardern turėtų laimėti antrą kadenciją. Jos liberali Leiboristų partija populiarumu smarkiai lenkia Judith Collins vadovaujamą konservatyvią Nacionalinę partiją.

Eutanazija ir pagalba nusižudant būtų leidžiama nepagydomų ligų atvejais, kai žmogui potencialiai lieka mažiau nei šeši mėnesiai gyvenimo ir jis kenčia nepakeliamas kančias.

Tarp šalių, leidžiančių vienokios ar kitokios formos eutanaziją, yra Nyderlandai, Liuksemburgas, Kanada, Belgija ir Kolumbija.

Pagal priemonę dėl marihuanos žmonės galėtų nusipirkti iki 14 g marihuanos per dieną ir auginti du kanapių kerus. Tarp kitų marihuaną rekreaciniais tikslais legalizavusių šalių yra Kanada, Pietų Afrikos Respublika, Urugvajus, Sakartvelas ir kai kurios JAV valstijos.

Oklando universiteto Naujosios Zelandijos politikos dėstytoja Lara Greaves sakė galvojanti, kad referendumas dėl marihuanos pasmerktas žlugti.

„Galvoju, problema ta, kad mes eitume nuo laikymo nusikaltimu ir nedidelio medicininio naudojimo prie visapusiško rekreacinio vartojimo. Galbūt siekiant visuomenės pritarimo reikėjo... dekriminalizavimo fazės“, – sakė ji.

L. Greaves teigimu, tokiai priemonei priimti reiktų didelio jaunesnių rinkėjų aktyvumo, bet tai toli gražu nėra garantuota.

Kitas veiksnys yra tas, kad J. Ardern atsisakė paskelbti, kaip ketina balsuoti. Ji nurodė norinti tai palikti žmonių sprendimui. L. Greaves tai vadina reikšmingu dalyku, nes žmonės būna linkę sekti savo lyderiais. Vis dėlto rinkimų kampanijos metu premjerė pripažino, kad būdama jaunesnė yra rūkiusi marihuanos.

Aktyvi marihuanos gynėja yra buvusi premjerė Helen Clark. Jos fondo dokumente dėl užimamos pozicijos teigiama, kad autochtonai maoriai neproporcingai dažnai ir pernelyg griežtai baudžiami už šių narkotikų turėjimą.

„Kanapių vartojimas Naujojoje Zelandijoje yra realybė, o mūsų dabartinės politikos rezultatai kenkia mūsų sveikatai, mažina socialinį teisingumą ir skatina nusikalstamumą“, – nurodo H. Clark fondas.

Prieš marihuanos legalizavimą pasisako virtinė bendruomenių ir religinių grupių, surengusių kampaniją „Sakyk „Ne“ narkotikams“. Pasak jų, šiandienos marihuana yra stipri, sukelianti priklausomybę ir žalinga, o jos draudimas skatina žmones jos nevartoti.

Jei bus pritarta eutanazijai, šis pritarimas taps įstatymu. Tačiau jei per referendumą bus pritarta marihuanai, parlamentas dar turės priimti atitinkamą įstatymą.

Abiejų referendumų rezultatai bus paskelbti spalio 30 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

Kada pas mus bus taip

SUSIJUSIOS NAUJIENOS