Norvegijos parlamentas sako esąs pasirengęs Palestinos valstybės pripažinimui | Diena.lt

NORVEGIJOS PARLAMENTAS SAKO ESĄS PASIRENGĘS PALESTINOS VALSTYBĖS PRIPAŽINIMUI

Norvegijos parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje vyriausybė raginama būti pasirengus pripažinti „nepriklausomą“ Palestinos valstybę – tai naujas Europos nerimo dėl karo Gazos Ruože ženklas.

Šį pasiūlymą pateikė Norvegijos valdančioji koalicija, siekdama atsverti mažesnių partijų rezoliuciją, kurioje raginama nedelsiant pripažinti Palestinos valstybę.

Didžiule parlamento balsų dauguma priimtame dokumente teigiama, kad parlamentas „prašo vyriausybės būti pasirengusios pripažinti Palestiną kaip nepriklausomą valstybę, kai pripažinimas galėtų turėti teigiamą poveikį taikos procesui, nekeliant sąlygos dėl galutinio taikos susitarimo“.

Tokia formuluotė reiškia, kad artimiausiu metu Palestinos pripažinimas nėra tikėtinas, tačiau tai rodo, kad nacionaliniuose parlamentuose visoje Europoje jaučiamas susirūpinimas dėl karo Gazos Ruože.

Islandija, Švedija, Lenkija, Čekija ir Rumunija yra tarp šalių, kurios jau teisiškai pripažino Palestinos valstybę.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, ketvirtadienį vėl paskirtas premjeru, sakė parlamentui, kad „dirbs“, siekdamas, kad jo šalis ir Europa pripažintų Palestiną.

Po spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį ir Izraelio puolimo Gazos Ruože Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse vyko didžiuliai mitingai, skirti palestiniečiams palaikyti.

„Hamas“ ekstremistai, kirtę sieną ir surengę beprecedentes atakas, Izraelio teigimu, nužudė 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė 239 įkaitus.

Gazos Ruože veikianti „Hamas“ sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo to laiko per Izraelio oro ir sausumos operaciją žuvo daugiau kaip 11,5 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, tarp kurių buvo daug vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šaunuoliai

norvegų parlamentarai.

Laisve Palestinai!

žydai ,baikit žudyt Palestiniecius ,jus jau suzverejot ,nors esat uz žveris Žiauresni .

Anonimas

Vaaaaaatnyyyykai, sankcijas Norvegijai !!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS