O. Scholzas sukritikavo Sakartvelo „užsienio agentų“ įstatymo projektą | Diena.lt

O. SCHOLZAS SUKRITIKAVO SAKARTVELO „UŽSIENIO AGENTŲ“ ĮSTATYMO PROJEKTĄ

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pasmerkė Sakartvelo valdančiosios partijos atnaujintas pastangas priimti rusiško stiliaus „užsienio agentų“ įstatymą, kai Berlyne lankėsi šalies ministras pirmininkas Iraklijus Kobachidzė.

O. Scholzas pareiškė, kad nepritaria dabartinio pavidalo teisės aktui ir tikisi, kad įstatymų leidėjai jo nepriims.

„Manome, kad tokie įstatymai nereikalingi“, – sakė kancleris, pažymėdamas, kad prie Berlyno kritikos prisijungė ir aukščiausi Europos Sąjungos bei NATO pareigūnai.

Sakartvelui praėjusiais metais buvo suteiktas ES kandidato statusas.

Šalies valdančioji partija „Kartvelų svajonė“ anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad vėl ketinama balsuoti dėl įstatymo, kuriuo siekiama suvaržyti užsienio finansuojamas nevyriausybines organizacijas (NVO).

Pagal jį visos NVO, gaunančios daugiau kaip 20 proc. lėšų iš užsienio, turi registruotis vyriausybėje, o jų buhalterinė apskaita turi būti kasmet tikrinama. Panašus įstatymas galioja Rusijoje.

„Įstatymas dėl užsienio įtakos skaidrumo visiškai atitinka visus teisinius principus ir pagrindines teises“, – Vokietijos sostinėje sakė I. Kobachidzė.

Jis buvo „giliai įsitikinęs“, kad įstatymas gali svariai prisidėti prie „tikros demokratijos užtikrinimo Sakartvele“.

Ankstesnę įstatymo versiją vyriausybė atšaukė praėjusių metų kovą, po kelias dienas trukusių demonstracijų Tbilisyje. Oponentai mano, kad vyriausybė pasinaudotų šiuo įstatymu pilietinei visuomenei ir opoziciniams judėjimams kontroliuoti.

Gindamas iniciatyvą, „Kartvelų svajonės“ parlamentinis lyderis Mamuka Mdinaradzė šį mėnesį sakė, kad nevyriausybinės organizacijos naudoja užsienio paramą opozicijai palankioms programoms, įskaitant „pseudoliberalios ideologijos“ skleidimą, LGBT propagandos skatinimą ir kenkimą Sakartvelo stačiatikių bažnyčiai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>>>

Afrikoje. Senai begraužei?

Chutine, tu Debilas. Tu bent žinai kur Azerbaidžanas

`

chutin puilo

Ko jie lenda į tą Kaukazą? Ten Azerbaidžanas susitvarkys su kremliaus čiulpikų valdžia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS