Politinė karjera ant santuokos griuvėsių | Diena.lt

POLITINĖ KARJERA ANT SANTUOKOS GRIUVĖSIŲ

Atrodė, kad 2022 m. rinkimus laimėjęs Viktoras Orbanas užsitikrino ramybę dar bent iki 2026-ųjų. Tačiau smūgiai pasipylė netikėtu metu ir iš nelauktos pusės. Didžiąją savaitę į gatves dešimtis tūkstančių žmonių išvedęs Péteris Magyaras dar neseniai su valdžia buvo susisaistęs tiek karjeros, tiek asmeniniais ryšiais. Šiandien jis – maištininkas, bandantis sutelkti V. Orbanu nepatenkintus tėvynainius.

Antras skandalas

Pirmoji po ilgos pertraukos masinė protesto akcija įvyko dar vasario viduryje, kai Budapešto centre susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių piktinosi prezidentės Katalinos Novak sprendimu suteikti malonę su vaikų seksualinio išnaudojimo byla susijusiam asmeniui.

Dėl šio skandalo iš postų pasitraukė K. Novak ir keli aukšti valdžios atstovai, tarp jų – teisingumo ministrė Judit Varga, V. Orbano patarėjas, kalvinistų vyskupas Zoltanas Balogas. Istorijas, nors ir netiesiogiai, kirto ir paties V. Orbano reputacijai. Tačiau, nespėjus atslūgti pirmajam skandalui, driokstelėjo naujas.

P. Magyaras paviešino slapta įrašytą pokalbį su buvusia žmona, leidžiantį manyti, kad V. Orbano aplinkos žmonės mėgino daryti įtaką garsiai korupcijos bylai, kurią nuo 2022 m. tiria prokuratūra. Teisingumo ministerijos, kuriai tuo metu vadovavo J. Varga, valstybės sekretorius Pálas Völneris įtariamas ėmęs kyšių (apie 200 tūkst. eurų) iš Vengrijos teismo antstolių rūmų pirmininko György Schadloso.

Išdavė buvusią žmoną

J. Varga laikoma artima politine V. Orbano sąjungininke. Ji buvo teisingumo ministrė iki 2023 m. birželio, o atsistatydinusi ketina su partijos „Fidesz“ sąrašu dalyvauti artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Pernai sausį kalbėdama su sutuoktiniu tuometė ministrė pasakojo, kad artimas V. Orbano patikėtinis, už ryšius su visuomene ir slaptosiomis tarnybomis atsakingas kabineto vadovas Antalas Rogánas liepė ištrinti dalį minėtos korupcijos bylos kaltinamojo akto.

„Jie pasiūlė prokuratūrai, ką reikia ištrinti, ir jie to laikėsi“, – apie A. Rogáno spaudimą tyrimui pasakojo J. Varga. Į P. Magyaro klausimą, ar prokuratūra yra nepriklausoma, ji atsakė teigiamai, tačiau nurodė išlygą: nepriklausomas nesąs Péteris Poltas, vyriausiojo prokuroro pareigas nuo 2010 m. einantis V. Orbanui artimas žmogus.

Į P. Magyaro klausimą, kodėl nebuvo išgelbėtas G. Schadlas, žmona atsakė: todėl, kad apie tai jau buvo sužinojusi žiniasklaida.

Slapta nuo tuometės sutuoktinės įrašytą beveik 2 minučių trukmės jųdviejų pokalbį P. Magyaras pateikė Generalinei prokuratūrai ir paviešino internete. Paskelbus pokalbį, J. Varga apkaltino buvusį vyrą išprovokavus kompromituojančių pareiškimų, papylė jam asmeninių kaltinimų dėl smurto, kurį patyrė per šešiolika santuokos metų. „P. Magyaras slapta įrašinėjo savo partnerę, t. y. mane, mūsų bendruose namuose, kad pasiektų savo politinių tikslų. Juo negalima pasitikėti“, – žiniasklaida citavo J. Varga.

Kaip ir V. Orbanas, P. Magyaras laiko save dešiniųjų pažiūrų, tačiau nėra Vakarų priešininkas ir nejaučia simpatijų Rusijai.

Nevienareikšmė padėtis

Kovo 27-ąją tūkstančius žmonių Budapešto centre subūręs P. Magyaras reikalavo V. Orbano atsistatydinimo. „Neleisime nuslėpti didžiausio per pastaruosius 30 metų teisinio ir politinio skandalo“, – sakė jis, ragindamas atsistatydinti ir vyriausiąjį prokurorą P. Poltą.

Ar P. Magyaras sugebės išnaudoti šį skandalą ir tapti stipriu valdžios oponentu, kol kas neaišku. Viena vertus, per keturiolika metų be pertraukos trunkančią karjerą premjero poste V. Orbanas yra sukūręs stiprų galios ir įtakos tinklą, kurio suardyti niekaip nepajėgia opozicija, metai iš metų parlamento rinkimuose patirianti nesėkmes. Be to, žvelgdami į 2024-uosius ekonomistai mato ekonomikos atsigavimo ženklų – pernai sausį infliacija siekė net 25 proc., o šiemet ji – vos 4 proc.

Protesto akcijos taip pat vyko opozicijos tvirtovėje – Budapešte, kurio meras yra V. Orbanui oponuojančios partijos atstovas. Tuo tarpu premjero politinė bazė – konservatyviai nusiteikę provincijos gyventojai, tikintys premjero pasakojimais apie juos sunaikinti siekiantį prakeiktąjį George’ą Sorosą.

Antra vertus, Vengrijos visuomenėje esama nepasitenkinimo V. Orbanu, jo santykiais su partneriais ES, atskalūniška pozicija Maskvos atžvilgiu. P. Magyaras – pažįstamas veidas. Žiniasklaida cituoja apklausą, kurios metu 13 proc. apie P. Magyarą girdėjusių respondentų teigė balsuosią už jį. Pirmasis interviu su juo „YouTube“ kanale „Partizán“ nuo vasario vidurio buvo peržiūrėtas 2,4 mln. kartų.

Ne naujokas jis ir sprendžiant aukščiausios politikos klausimus. Būdamas diplomuotas teisininkas, P. Magyaras dirbo tarptautinėse korporacijose, premjero kabinete, valstybei priklaususiose bendrovėse, iš kurių pasitraukė metų pradžioje. Galima net sakyti, kad politika – jo genų dalis: P. Magyaro močiutės brolis – buvęs prezidentas Ferencas Mádlas, jo senelis ir motina ėjo aukštas pareigas teismų sistemoje.

Alternatyva V. Orbanui?

Kad „Fidesz“ stovykloje P. Magyaras, sakantis, kad turi ir daugiau pokalbių su Vyriausybės pareigūnais įrašų, laikomas pavojingu, leidžia manyti provyriausybinių visuomenės veikėjų reakcija.

V. Orbano mėgstamiausias komentatorius Zsoltas Bayeris aktyvistą pavadino narcizu psichopatu, G. Gulyás skandalingojo pokalbio vertę sumenkino pareikšdamas, esą kilo daug triukšmo dėl nieko: „Buitinis ginčas su patyčias patiriančia žmona neturi nieko bendra su viešuoju gyvenimu.“ Vyriausybės atstovai P. Magyarą lygina su ekonomistu Péteriu Márki-Zay, kuris nesėkmingai vadovavo opozicinių partijų aljansui 2022 m. rinkimuose.

Kaip ir V. Orbanas, P. Magyaras laiko save dešiniųjų pažiūrų, tačiau nėra Vakarų priešininkas ir nejaučia simpatijų Rusijai. Būdamas 43-erių, jis gali drąsiai akcentuoti savo amžių, patirtį ir sakyti, kad yra tobulas valdžios atsinaujinimo garantas. Ar šie argumentai įtikins tėvynainius, P. Magyaras galės įvertinti jau šiandien, kai turi įvykti nauja jo inicijuojama protesto akcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

simas

Amerikonai kurpia maidana, norėtų savo raketas pastatyti Vengrijoje suras parsidavėlius ir įgyvendins savo agresyvius planus plėsti savo įtaką .

Senukas

Laisvasis pasaulis lengviau atsikveps kai nebeliks to kinu tarno

Kacapijos kekšės čia loja

Šuns balsas į dangų neina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS