Popiežius paragino Maskvos patriarchą „vengti politikos kalbos“ Ukrainos klausimu | Diena.lt

POPIEŽIUS PARAGINO MASKVOS PATRIARCHĄ „VENGTI POLITIKOS KALBOS“ UKRAINOS KLAUSIMU

Bažnyčia turi kalbėti ne politikos, bet Jėzaus kalba, sakė popiežius Pranciškus Rusijos ortodoksų patriarchui Kirilui trečiadienį per pokalbį vaizdo ryšiu, skirtą Ukrainai, pranešė Vatikanas.

75 metų Rusijos Ortodoksų Bažnyčios lyderis yra vienas svarbiausių prezidento Vladimiro Putino valdymo aparato ramsčių. Praėjusį mėnesį Rusijai užpuolus provakarietišką kaimynę Ukrainą, Kirilas Kremliaus priešininkus toje šalyje pavadino „blogio jėgomis“.

Pasak Vatikano, Katalikų Bažnyčios vadovas sakė Maskvos patriarchui, kad „turime susivienyti ir stengtis skatinti taiką, padėti kenčiantiems, ieškoti taikos kelių, sustabdyti ugnį“.

Pranciškus ir Kirilas pabrėžė derybų tarp Maskvos ir Kyjivo svarbą, o pontifikas sakė: „Karo sąskaitą sumoka žmonės, rusų kariai bei žūstantieji nuo bombardavimų.“

Vatikanas sakė, kad popiežius padėkojo Maskvos patriarchui už sutikimą kalbėtis, pridūręs, kad diskusiją skatina jų troškimas „kaip savo žmonių ganytojams“ „rasti kelią į taiką Ukrainoje“.

Pranciškus baigė pokalbį išreikšdamas gailestį dėl visų žuvusiųjų ir pridurdamas: „Karas niekada nėra kelias.“

Patriarcho Kirilo biuras anksčiau išplatintame pranešime nurodė, kad abiejų Bažnyčių vadovai paragino vesti derybas, kad būtų pasiekta „teisinga taika“, ir aptarė, kaip spręsti humanitarinę krizę Ukrainoje.

Popiežius Pranciškus keliskart paragino užbaigti konfliktą ir nors pasmerkė „žudynes“ Ukrainoje, vengė minėti Rusijos pavadinimą.

Argentinietis pontifikas pernai gruodį sakė esąs pasirengęs vykti į Maskvą susitikti su patriarchu Kirilu.

2016 metais Pranciškus ir Kirilas buvo susitikę Kuboje. Tai buvo pirmasis dviejų didžiųjų krikščioniškų Bažnyčių vadovų susitikimas nuo Krikščionių Bažnyčios skilimo į Rytų ir Vakarų Bažnyčias 1054 metais (schizmos).

Patriarchas Kirilas trečiadienį taip pat aptarė karą Ukrainoje su pasaulio anglikonų dvasiniu lyderiu, Kenterberio arkivyskupu Justinu Welby (Džastinu Velbiu), informavo Maskvos patriarchatas.

„Įvyko nuodugni diskusija apie kritinę padėtį Ukrainoje“, – nurodė patriarchatas ir pridūrė, kad Kirilas ir J. Welby aptarė krizės „humanitarinius aspektus“.

Gairės: karas Ukrainoje, popiežius Pranciškus, patriarchas Kirilas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS