Prieš apribojimus lygūs ir eurokratai (specialiai iš Briuselio) | Diena.lt

PRIEŠ APRIBOJIMUS LYGŪS IR EUROKRATAI (SPECIALIAI IŠ BRIUSELIO)

Naujausia Briuselyje įsikūrusios Europos kelionių komisijos apklausa rodo, kad 56 proc. europiečių jau pasiruošę vasaros kelionėms. Tačiau europarlamentarai nedega noru birželį iškeliauti į po ilgesnės nei metų pertraukos posėdžiauti vėl pradedantį Strasbūrą.

Trūksta atsakymų

Politikus glumina, regis, nesibaigiančios kelionių komplikacijos. Antradienį Europos Vadovų Taryboje (EVT) susirinkę ES lyderiai sutarė, kad naujos kelionių Europoje rekomendacijos turėtų būti paskelbtos dar iki vasaros. ES skaitmeninis COVID sertifikatas palengvintų tiek pandemijos bene labiausiai nuskriausto turizmo sektoriaus, tiek keliavimo malonumus primiršusių europiečių dalią.

Kol kas aišku, kad šis QR kodo ar popierinio pavidalo dokumentas bus pagrindinė priemonė ES valstybių pasieniuose, jis apims tris esminius rodiklius: informaciją apie asmens visišką vakcinavimą, persirgtą COVID-19 ir neigiamą šios infekcijos diagnozavimo testo rezultatą. Visos ES šalys atpažins tą patį dokumentą ir taip esą bus supaprastintas sienų kirtimo procesas.

Belgijoje galiojančios nacionalinės karantino ir testavimo taisyklės grįžusiems iš užsienio ES darbuotojams – tarp jų ne tik parlamentarams, bet ir komisarams – nenumato išimčių.

Tačiau kol kas neaiškios įvairios kitos svarbios detalės, pvz., kiek laiko galios sertifikate matomas neigiamas koronaviruso testo rezultatas, ar šalys narės, kurioms paliekama teisė priimti atskirus sprendimus, savo pasieniuose tikrai taikys tas pačias keliautojų įsileidimo į valstybę taisykles. O ilgesnė nei metų pandeminės realybės praktika rodo, kad valstybių požiūris į atvykėlių privalomą saviizoliaciją ar testavimą labai skiriasi.

Birželio 7 d. Strasbūre prasidėsiančios plenarinės sesijos metu Europos Parlamentas (EP) tikriausiai uždegs žalią šviesą šiam sertifikatui, nors ne visi prie nusistovėjusio gyvenimo Briuselyje prisitaikę europarlamentarai pateisina atsinaujinsiančias biurokratų keliones į Strasbūrą.

Be išimčių

Elzaso regiono sostinėje vis dar įvesta komendanto valanda nuo 21 iki 6 val., kurios pradžia, tiesa, birželio 9-ąją bus pavėlinta dviem valandomis. Be to, ir Belgijos kelionių taisyklės nedžiugina – vis dar numatyta, kad visi darbuotojai, grįžę į šalį, turės saviizoliuotis.

Parlamentarams Strasbūre teks kartu su savimi visur nešiotis ir būti pasiruošus bet kada pateikti dokumentus, patvirtinančius, kad asmuo atlieka pagrindines EP funkcijas. Taip pat bus privaloma užpildyti sąžiningumo deklaraciją ir turėti neigiamą PGR testo (molekulinio tyrimo, paėmus nosiaryklės mėginį) rezultatą. Testas turėtų būti atliktas likus ne daugiau kaip 72 valandoms iki atvykimo į Prancūziją.

Belgijoje galiojančios nacionalinės karantino ir testavimo taisyklės, kurios buvo priimtos balandį, grįžusiems iš užsienio ES darbuotojams – tarp jų ne tik parlamentarams, bet ir komisarams – nenumato išimčių. Tai reiškia, kad koronaviruso testai sugrįžusiems ES biurokratams turės būti atliekami pirmąją ir septintąją jų saviizoliacijos dienomis.

Kai 2020 m. kovą pandemija užklupo Europą, EP pirmininkas Davidas Sassoli atšaukė parlamento sesijas Strasbūre, Prancūzijos valdžios institucijoms priskyrus šią sritį raudonajai sergamumo koronavirusu zonai. Nuo to laiko sesijos ir internetu, ir tiesiogiai vyko tik Briuselyje, tačiau Prancūzijos pareigūnai ne kartą demonstravo nusivylimą dėl D.Sassoli sprendimo kurį laiką nebeposėdžiauti Strasbūre.

Šiandien kai kurie parlamentarai piktinasi atsinaujinusiu posėdžiavimu šiame mieste, nes didžioji sutrumpintos trijų dienų sesijos dalis tebevyks virtualiai. Be to, kai kurie politikai mano, kad vertėtų sulaukti rugsėjo, kai Belgijoje planuojama užbaigti suaugusiųjų vakcinavimą nuo COVID-19. EP atstovai spaudai atkerta, kad, siekiant išspręsti šią problemą, Strasbūro parlamento pastate įrengiami specialūs centrai, skirti spartesnei darbuotojų vakcinacijai užtikrinti.

Testas neapsaugo

Kol parlamentarai sprendžia savo posėdžių lokacijos problemas, kelionių pramonės atstovai daro spaudimą nacionalinėms vyriausybėms užtikrinti greitą ES skaitmeninių COVID sertifikatų, kurie turėtų įsigalioti liepos 1-ąją, įgyvendinimą. Tiesa, dar net neįsigaliojus europinei dokumentų versijai, bet startavus nemažai daliai nacionalinių variantų, aviacijos kompanijos praneša susidūrusios su tokių sertifikatų klastojimo atvejais.

Europos kelionių komisija sutinka, kad reikia užkirsti kelią tokių atvejų pasikartojimui ateityje, bet šios turizmo organizacijų asociacijos prezidentas Luísas Araújo kur kas nuotaikingiau akcentuoja, jog, EK duomenimis, 46 proc. ES suaugusiųjų jau paskiepyti pirmąja vakcinos doze. "Laikas pekeisti supratimą iš rizikingų šalių į rizikingus asmenis. Pakeisti principus ir kriterijus, kurie yra naudojami užkirsti kelią mobilumui", – Briuselyje "Politico" leidinio organizuotoje diskusijoje prieš kelias dienas sakė jis. L.Araújo taip pat išskyrė, kad ES vertėtų svarstyti ir platesnį bloke patvirtintų vakcinų sąrašą.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, keliautojai neturėtų būti vertinami kaip aukštos rizikos asmenys, tačiau centro direktorė Andrea Ammon teigia, kad trys sertifikato elementai turi skirtingus apsaugos nuo infekcijos užtikrinimo lygmenis: "Persirgimas ar visiška vakcinacija suteikia ar bent jau didina apsaugą. Testas tėra testas, jis neparodo, kad keliaujant žmogus neužsikrės."

Ir nors vakcinų kūrėjai bei pasaulio ir ES sveikatos ekspertai tikina, kad COVID-19 skiepai yra efektyvūs prieš didžiają dalį naujų koronaviruso atmainų, A.Ammon sako, kad nerimą kelia ne tik šių atmainų kai kuriais atvejais fiksuojamas didesnis užkrečiamumas ar sukeliamos papildomos infekcijos, bet žmogaus imuniteto mechanizmai.

Virusologų rankose

Pastarieji metai išmokė viruso valdymo pamokų, o optimistiškai nusiteikę ES politikai tikisi, kad gebėjimas vertinti mažiau ar labiau rizikingas žemyno zonas ir remtis jų rodikliais apibrėš bendras saugumo priemones 27 bloko narių pasieniuose. Visi svajoja apie mažesnę Europos kelionių taisyklių fragmentaciją, tačiau viskas, panašu, tebelieka virusologų rankose, kurie ir šiuo metu dėlioja paskutines sertifikato veikimo detales.

Belgijos virusologas, patariantis šalies vyriausybei COVID-19 klausimais, Stevenas van Guchtas sako, kad, net ir įsibėgėjus vakcinacijai, tikras išbandymas laukia tik po vasaros.

"Kaip ir pernai, didysis testas bus rudens ir žiemos laikotarpis. Net Europoje pamatysite vietinių protrūkių tose vietose, kur vakcinuojasi nepakankamai didelis žmonių skaičius. Tikėkimės, kad galėsime išgyventi tą laikotarpį su atnaujintais apribojimais", – prognozuoja S.van Guchtas.

Belgijos visuomenės sveikatos instituto "Sciensano" duomenimis, Flandrijoje apie 96 proc. vyresnių nei 65 metų žmonių yra pasiryžę skiepytis, Valonijoje šis skaičius krenta iki 83 proc., o Briuselyje – iki 74 proc. Didelė dalis uždarų erdvių veiklų ir maitinimo sektoriaus paslaugos viduje šalyje atsinaujins birželio 9-ąją, tačiau virusologai vis dar pataria rinktis pramogas po atviru dangumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS