PSO atstovas: civilizacija Gazos Ruože – ant žlugimo ribos | Diena.lt

PSO ATSTOVAS: CIVILIZACIJA GAZOS RUOŽE – ANT ŽLUGIMO RIBOS

Gazos Ruožo sveikatos sistema yra sužlugdyta ir negali sau leisti prarasti dar bent vieno greitosios pagalbos automobilio ar ligoninės lovos, penktadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

„Situacija kasdien darosi vis baisesnė ir baisesnė... sunku net įsivaizduoti, tiesiogine to žodžio prasme, – per spaudos konferenciją Ženevoje sakė PSO atstovas spaudai Christianas Lindmeieris. Sveikatos apsaugos sistema sužlugdyta. Gaza nebegali sau leisti prarasti nė vienos sveikatos priežiūros įstaigos, nė vienos greitosios pagalbos mašinos, nė vienos ligoninės... net vienos ligoninės lovos“.

Jungtinių Tautų humanitarinė agentūra OCHA ketvirtadienį vakare pranešė, kad iš 36 Gazos Ruože esančių ligoninių tik 14 veikia kokiu nors pajėgumu.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ ekstremistai užpuolė pietų Izraelį, nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių ir paėmė įkaitų, iš kurių, Izraelio duomenimis, 138 tebėra nelaisvėje.

Izraelio atsakomojo oro ir sausumos puolimo Gazos Ruože metu žuvo 17,177 tūkst. žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, pranešė „Hamas“ vadovaujama sveikatos apsaugos ministerija.

Dėl ištisas savaites trukusių kovų didelė dalis Gazos virto griuvėsiais. JT teigimu, apie 80 proc. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, jiems trūksta maisto, kuro, vandens ir vaistų, be to, gresia ligos.

„Suaugę ir vaikai maldauja ir verkia prašydami vandens – pasiektas toks lygis, kai nebėra labiausiai įprastų ir būtiniausių atsargų“, – sakė Ch. Lindmeieris.

„Šiuo metu skaičiavimai Gazoje tokie, kad per dieną žmogui tenka nuo vieno iki dviejų litrų gėlo vandens – tai vanduo viskam, ne tik gėrimui. Žmonės pradeda pjauti medinius telefonų stulpus, kad turėtų šiek tiek malkų sušilti ar galbūt pasigaminti maisto, jei tik turi ką nors valgomo. Civilizacija ant žlugimo ribos“, – sakė PSO atstovas.

Ch. Lindmeieris sakė, kad penktadienį į Gazos miesto Al Ahli arabų ligoninę turėjo atvykti konvojus su medicinos reikmenimis ir evakuoti 12 pacientų į pietus. „Ši misija, kaip mums buvo pranešta šįryt, turi būti sustabdyta dėl saugumo situacijos“, – sakė jis.

Pasak jo, Gazos Ruože dirbantys sveikatos darbuotojai neturi pakankamai maisto ir vandens, kad galėtų tęsti darbą.

„Pacientai kraujuoja gulėdami ant grindų, traumatologiniai skyriai primena mūšio lauką, – sakė Ch. Lindmeieris. – Šis beširdiškumas turi baigtis. Mums reikia paliaubų ir reikia jų nedelsiant“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Romas

taigi žvėrys hamas žudikai. tai tikri išsigimėliai. Jie slepiasi už civilių - tai bailių elgesys. Izraelis be reikalo padarė pauzę..reikia iki galo išnaikinti Hamas išgamas

Jis

Zverys tai babajai is gazos ruozo.

stabdykit

žydus ,jie genocida nuo 1948 vykdo Palestinoje .Laisve Palestinai !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS