R. Sunakas pažadėjo griežtą poziciją Kinijos atžvilgiu, jei taptų JK premjeru | Diena.lt

R. SUNAKAS PAŽADĖJO GRIEŽTĄ POZICIJĄ KINIJOS ATŽVILGIU, JEI TAPTŲ JK PREMJERU

Rishis Sunakas sekmadienį pažadėjo laikytis griežtos pozicijos Kinijos atžvilgiu, jei taps naujuoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku, ir pavadino Azijos supervalstybę „didžiausia grėsme“ šalies ir pasaulio saugumui.

Šis buvusio finansų ministro pažadas nuskambėjo po to, kai vienintelė likusi jo varžovė kovoje dėl teisės vadovauti valdančiajai Konservatorių partijai Liz Truss apkaltino jį silpnumu Kinijos ir Rusijos atžvilgiu.

Kinijos valstybinis laikraštis „Global Times“ anksčiau teigė, kad R. Sunakas – vienintelis kandidatas, turintis „aiškų ir pragmatišką požiūrį į JK ir Kinijos ryšių plėtojimą“.

Laikraštis „Daily Mail“, kuris varžybose dėl galimybės pakeisti Borisą Johnsoną pasisakė už užsienio reikalų ministrę L. Truss, pavadino tai „pagyrimu, kurio niekas nenorėjo“.

Tarp R. Sunako pasiūlymų – visų 30 Konfucijaus institutų JK uždarymas siekiant užkirsti kelią Kinijos minkštosios galios sklaidai per kultūros ir kalbos programas.

Jis taip pat pažadėjo „išvaryti KKP (Kinijos komunistų partiją) iš mūsų universitetų“, priversdamas aukštąsias mokyklas atskleisti didesnį nei 50 tūkst. svarų sterlingų (59 tūkst. eurų) finansavimą iš užsienio, ir peržiūrėti mokslinių tyrimų partnerystę.

Šalies vidaus saugumo agentūra MI5 būtų pasitelkta kovai su Kinijos šnipinėjimu, o R. Sunakas siektų užmegzti „NATO stiliaus“ tarptautinį bendradarbiavimą kovojant su Kinijos grėsmėmis kibernetinėje erdvėje.

Jis taip pat išnagrinėtų galimybę uždrausti Kinijai įsigyti svarbiausią JK turtą, įskaitant strategiškai jautrias technologijų įmones.

R. Sunakas teigė, kad Kinija „vagia mūsų technologijas ir skverbiasi į mūsų universitetus“, „remia“ prezidentą Vladimirą Putiną pirkdama rusišką naftą, taip pat bando bauginti kaimynines šalis, įskaitant Taivaną.

Jis išsakė priekaištus Kinijos pasaulinei „juostos ir kelio“ schemai, kad ji „užkrauna besivystančioms šalims nepakeliamas skolas“.

„Jie kankina, sulaiko ir indoktrinuoja savo pačių žmones, taip pat ir Sindziange bei Honkonge, taip pažeisdami jų žmogaus teises. Be to, jie nuolat manipuliuoja pasaulio ekonomika savanaudiškai nuvertindami savo valiutą“, – pridūrė jis.

„Užteks. Per ilgai JK ir visų Vakarų šalių politikai tiesė raudoną kilimą ir užmerkdavo akis prieš kenkėjišką Kinijos veiklą ir ambicijas. Būdamas premjeru tai pakeisiu nuo pirmos dienos“, – kalbėjo R. Sunakas.

Varžybų laimėtojas (ar laimėtoja) bus paskelbtas rugsėjo 5 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

mulkis SUNAKAS nesuvokia , jog kovoti su KINIJA

kolonialistams ANGLAMS yra per s k y s t o s BLAUZDOS, jie savo galybę gali demonstruoti tik britų VIDINĖS neapykantos malšinimui

tai

jau geriau negu boba juk euroboba nustekens visus jei pagal jos dudele soksime lenkai su vengrais visai nereaguoja i jos kliedesius kurie dar remiasi marmalais ===

Išvada

Kinija jėga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS