Rados vicepirmininkė: rinkimai Ukrainoje galimi tik pasibaigus karinei padėčiai | Diena.lt

RADOS VICEPIRMININKĖ: RINKIMAI UKRAINOJE GALIMI TIK PASIBAIGUS KARINEI PADĖČIAI

Rinkimai Ukrainoje gali būti surengti tik pasibaigus karinei padėčiai. Tai pareiškė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotoja Olena Kondratiuk komentare agentūrai „Ukrinform“.

„Net ir atsižvelgdami į Jeann‘o Monet dialogų rezultatus nusprendėme, kad, pirma, rinkimai galimi tik pasibaigus karinei padėčiai. Tam pritarė beveik visi – ir politinės jėgos, ir nevyriausybinės organizacijos. Antra, mes paliekame galioti Rinkimų kodeksą, pagrįstą atvirais sąrašais, kuriame, beje, numatyta 40 proc. lyčių kvota. Trečia, dabar galima svarstyti tik šio kodekso tobulinimo pataisas“, – sakė O. Kondratiuk.

Pasak jos, minėtos pataisos gali būti susijusios su galimybės kariams, ginantiems Ukrainą fronte, būti išrinktiems ir balsuoti užtikrinimu, taip pat moterims, šiuo metu esančioms užsienyje.

Be to, dabar galima aptarti rinkimų tvarkos tobulinimo galimybes, taip pat Ukrainos įstatymo „Dėl Ukrainos politinių partijų“ pataisas dėl politinių jėgų atsakomybės.

„Manau, kad neturėtume grįžti prie šio klausimo (surengti rinkimus karo metu – red.), nes tai didelis iššūkis šaliai“, – užbaigė O. Kondratiuk.

„Ukrinform“ primena, kad pagal Ukrainos Konstituciją eiliniai parlamento rinkimai turėjo įvykti 2023 metų spalį, o prezidento – 2024-ųjų pavasarį. Tačiau dėl Rusijos ginkluotos agresijos visoje Ukrainoje įvesta karinė padėtis apsunkina rinkimų procedūrą. Šiuo klausimu vyksta aktyvios diskusijos.

 

Gairės: karas Ukrainoje, rinkimai ukrainoje, Olena Kondratiuk
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS