Rusijos teismas – prieš žinomos teisių gynimo organizacijos išformavimą | Diena.lt

RUSIJOS TEISMAS – PRIEŠ ŽINOMOS TEISIŲ GYNIMO ORGANIZACIJOS IŠFORMAVIMĄ

  • 1

Rusijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį nepritarė vyriausybės siekiui išformuoti teisių gynimo organizaciją, kuri fiksuoja Stalino eros represijas ir gina aktyvistus, – patirtas retas laimėjimas puldinėjamai šios šalies pilietinei visuomenei.

Teisėja Ala Nazarova atmetė Rusijos teisingumo ministerijos ieškinį sovietų laikų represijų paviešinimu išgarsėjusiai „Memorial“; jame teigiama, jog organizacijos chartija neatitinka tikrosios veiklos pobūdžio.

Tankų atstovybių tinklą visoje Rusijoje turinti nevyriausybinė organizacija sakė, kad ministerijos veiksmai yra vienas iš būdų oficialiai susidoroti su šia organizacija.

Pasak Teisingumo ministerijos, organizaciją reikia likviduoti, nes jos chartija neatitinka tikrosios veiklos pobūdžio. Organizacija taip pat kaltinama tokiais pažeidimais kaip neteisinga informacija apie finansavimą iš užsienio.

Po teismo sprendimo ministerija paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad „Memorial“ ištaisė visus savo pažeidimus, todėl byla prieš ją buvo uždaryta.

„Memorial“, kuri tyrė viską nuo Stalino laikų Gulago iki vyriausybinių mirties būrių Čečėnijoje, atstovas pasveikino tokį teismo sprendimą, bet perspėjo, kad valdžia toliau mėgins nutraukti nevyriausybinių organizacijų darbą.

„Gerai, kad laimėjo sveikas protas, – sakė „Memorial“ narys Janas Račinskis teisme. – Tačiau sunku tai priimti kaip visišką mūsų organizacijos pergalę“.

Kitas organizacijos narys Olegas Orlovas šį teismo sprendimą sieja su didele organizacijos palaikymo kampanija visuomenėje, tačiau perspėjo, kad „bendra Rusijos pilietinės visuomenės padėtis yra klaiki“.

Prieš 25 metus įkurta „ Memorial“ sukūrė didžiulį eilinių narių tinklą, kuris gynė rusus, tarp jų – musulmonus neramiame Kaukazo regione ir prieš Vladimirą Putiną Maskvoje protestavusius demonstrantus.

Organizacija kasmet taip pat skelbia sąrašus tų, kuriuos laiko politiniais kaliniais, nors Rusija sako, kad tokių nėra.

„Memorial“ iškelta byla buvo viena iš priemonių, kurių imtasi prieš šią ir kitas nevyriausybines organizacijas po V.Putino sugrįžimo į Kremlių trečiai kadencijai 2012 metais.

Pasak organizacijos, pastangos uždaryti „Memorial“ buvo galutinis simbolinis Kremliaus mėginimas pažaboti Rusijos pilietinę visuomenę – iš viršaus kontroliuoti visuomenės gyvenimą ir užtildyti kritiškus balsus.

Byla buvo iškelta po dvejus metus trukusio kabinėjimosi, organizacijai patiriant vis labiau didėjantį spaudimą, kuris buvo daromas per šmeižikiškas publikacijas spaudoje ar vandalizmą grupuotės būstinėje Maskvoje.

„Memorial“ kovoja dar vienoje byloje dėl jos priskyrimo „užsienio agentams“. Pagal prieštaringai vertinamą įstatymą, finansavimą iš užsienio gaunančios ir „politinę“ veiklą vykdančios nevyriausybinės organizacijos vadinasi „užsienio agentais“. Šis terminas turi papildomą šnipinėjimo reikšmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

mizantropas

net amžini putkino lojikai, staugiantys Lietuvoje, nutilo prieš tikrai drąsų rusijos teismo sprendimą. Jei tokių garbingų teisėjų, judėjimų ir organizacijų būtų daugiau, putkinas negrobtų svetimų valstybių. Rusijos tautos laukia ilga ir nuožmi kova prieš putkino teroristo gaujas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS