Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią | Diena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PASAULIUI DEMONSTRAVO SAVO KARINĘ GALIĄ

  • 8

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) šeštadienį sveikino Pchenjane darniomis gretomis žygiavusius karius, paskui kuriuos važiavo tankai ir kita karinė technika, šaliai demonstruojant savo karinę galią, kai regione itin padidėjo įtampa dėl šios komunistinės valstybės branduolinių ambicijų.

Apžiūrėjęs garbės sargybos rikiuotę juodą kostiumą vilkintis Kim Jong Unas stebėjo paradą sostinės aikštėje, pavadintoje šalies įkūrėjo ir dabartinio lyderio senelio Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) vardu. Jį lydėjo kariuomenės vadai ir partijos lyderiai; paradą tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

Per iškilmes didžiulėje aikštėje sostinės širdyje, papuoštoje nacionalinėmis spalvomis – mėlyna, balta ir raudona – kolonos pradžioje darniai žygiavo kariniai orkestrai, šautuvais ginkluotų karių rikiuotės ir kardais apsiginklavusių moterų būrys..

„Šiandienos paradas suteiks progą pademonstruoti mūsų didžiulę karinę galią“, – sakė televizijos transliacijos komentatorius.

Šis paradas buvo surengtas minint Kim Il Sungo gimimo 105-ąsias metines, Korėjos Demokratinėje Liaudies Respublikoje vadinamas Saulės dieną.

Tačiau šis renginys taip pat turėjo pasiųsti nedviprasmišką žinią Vašingtonui apie izoliuotos, bet branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos karinę galią.

Kim Jong Unas į parado dalyvius nesikreipė, bet jo artimas padėjėjas Choe Ryong Hae (Čvė Rjong Hė) savo ugningoje kalboje pareiškė, kad Pchenjanas į bet kokią provokaciją – branduolinę ar kitokią – atitinkamai reaguos.

„Esame pasiruošę atsakyti į visuotinį karą visuotiniu karu, o į branduolines atakas – savomis branduolinėmis atakomis“, – pareiškė jis.

Jungtinės Tautos jau kelis kartus skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų. Šiaurės Korėja užsibrėžusi pasigaminti raketų, galinčių nešti branduolines kovines galvutes ir smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje, bet Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo kad „to nebus“.

Pchenjanas yra įvykdęs penkis branduolinius bandymus, iš jų du – praeitais metais. Be to, Šiaurės Korėja išbandė daug raketų, o praeitą mėnesį vienu metu paleido keturias balistines raketas, iš kurių trys nukrito pavojingai arti Japonijos krantų.

Prognozuota, kad Kim Il Sungo gimimo metinių proga Šiaurės Korėja gali susprogdinti savo šeštąjį branduolinį užtaisą. JAV tinklalapyje „38North“ ekspertai skelbė, kad Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligone Pungjė-ri vietovėje jau atlikti visi pasiruošimai.

Baltųjų rūmų pareigūnai savo ruožtu pareiškė, kad „jau svarstomos“ galimybės karinėmis priemonėmis atsakyti į bet kokį provokuojamą Pchenjano branduolinio užtaiso arba raketų bandymą.

D.Trumpas pasiuntė prie Korėjos pusiasalio karo laivyno smogiamąją grupę, sudarytą iš lėktuvnešio „USS Carl Vinson“ ir jį lydinčių laivų.

„Siunčiame armadą. Labai galingą“, – sakė D.Trumpas televizijai „Fox Business Network“.

„Jis elgiasi klaidingai, – pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje Kim Jong Uną. – Jis daro didelę klaidą.“

Rusija ir Kinija, vienintelė didelė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, paragino visas susijusias šalis elgtis santūriai. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) penktadienį perspėjo, kad „konfliktas gali įsiplieksti bet kurią akimirką“.

Šiaurės Korėjos kariuomenė penktadienį pažadėjo „negailestingą“ atsaką į bet kokią JAV provokaciją, bet užsienio diplomatai Pchenjane buvo nusiteikę ramiau. Jie pabrėžė, kad Šiaurės Korėja paaštrina savo retoriką kiekvieną pavasarį, kai Vašingtonas ir Seulas rengia kasmetines bendras karines pratybas.

Pchenjanas tuos manevrus laiko karinės invazijos į Šiaurės Korėją repeticijomis.

Nei vienas iš penkių ankstesnių Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų nebuvo surengtas balandį.

„Rūsti žinia“

Tarp šeštadienį parade pademonstruotos karinės technikos, atrodo, buvo nauja tarpžemyninė balistinė raketa iš povandeninio laivo paleidžiama raketa, sėkmingai išbandyta pernai rugpjūtį, nurodė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Karybos specialistai atidžiai stebi Pchenjano karinius paradus, tikėdamiesi įžvelgti užuominų, kuria kryptimi juda Šiaurė ginklavimosi programos.

Pchenjanas tvirtina, kad branduoliniai ginklai jam reikalingi apsisaugoti nuo galimos JAV invazijos.

Praeitą savaitę JAV įvykdytas smūgis sparnuotosiomis raketomis vienai Sirijos oro pajėgų bazei dar labiau pagrindžia Šiaurės Korėjos poziciją, sakoma jos praeitą savaitgalį paskelbtame pranešime.

Pasak analitikų, Pchenjanas turėjo galimybę pasinaudoti kariniu paradu, kad pademonstruotų savo galią, užuot susprogdinęs branduolinį užtaisą.

Jis norėjo pasiųsti „rūsčią žinią Jungtinėms Valstijoms, atsakydamas į Trumpo administracijos pastarojo meto retoriką ir Jungtinių Valstijų atliktus karinius žingsnius“, sakė Vašingtone įsikūrusio Brookingso (Brukingso) instituto ekspertas Evansas Revere'as (Evansas Reveras).

Pasak jo, „negalima atmesti“, kad bus paleista kita raketa arba atliktas branduolinis bandymas, bet atrodo, kad po karinio smūgio Sirijoje ir Vašingtono išsakytų grasinimų „Pchenjanas gali padaryti tam tikrą pauzę“.

„Paradas yra labai pastebimas, bet nekinetinis būdas pasipuikuoti pajėgumais“, – E.Revere'as sakė AFP.

Analitikų nuomone, Šiaurės Korėjos siunčiama žinia taip pat taikoma Kinijai.

Pekinas aiškiai parodė esantis nusivylęs Pchenjano užsispyrimu, bet Kinijos prioritetas išlieka toks pats – išvengti bet kokio nestabilumo savo pašonėje. Pastarasis žvanginimas ginklais jai kėlė didelį nerimą.

Pchenjanas „susipykęs su visais savo kaimynais“, sakė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio tarptautinio analitinio centro RAND ekspertas Bruce'as Bennettas (Briusas Benetas) ir pridūrė, kad Kim Jonh Unas jaučia būtinybę „pademonstruoti nepaklusnumą“.

Pademonstravo naują tarpžemyninę raketą

Šiaurės Korėja šeštadienį sostinėje surengtame dideliame kariniame parade tikriausiai pademonstravo naują tarpžemyninę balistinę raketą, nurodė analitikai.

Per didelį paradą, surengtą minint Šiaurės Korėjos valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) gimimo 105-ąsias metines, per jo vardu pavadintą aikštę Pchenjano centre buvo vežamos beveik 60 raketų.

Tarp šeštadienį pademonstruotų įrenginių, pristatytų pagal jų įveikiamą nuotolį, ties kolonos galu ant didžiulių vilkikų, atkreipusios karybos specialistų dėmesį.

„Atrodo, tai nauja ICBM“, – Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo neįvardytą kariuomenės pareigūną. Jis pažymėjo, kad šios raketos atrodo ilgesnės už Šiaurės Korėjos anksčiau sukonstruotas raketas KN-08 ir KN-14.

Pchenjanas dar nėra oficialiai paskelbęs turįs veikiančių tarpžemyninių raketų, bet specializuotos Šiaurės Korėjos naujienų tarnybos direktorius Chadas O'Carrollas (Čadas O'Kerolas) sakė, kad naujosios raketos gali būti skysto kuro ICBM arba jų ankstyvieji prototipai.

Šios didelio nuotolio raketos „pakeistų žaidimo taisykles, kai būtų priimtos į ginkluotę“, sakė Ch.O'Carrollas. Vis dėlto jis pridūrė, kad prieš pirmąjį bandomąjį tokios raketos paleidimą tikriausiai dar reikės atlikti daug antžeminių bandymų.

Be to, tokią raketą „pripildyti degalų gali reikėti kelių valandų, ir jeigu turima žvalgybos duomenų, kad jie tai daro, būtų gana lengva užkirsti tam kelią dar prieš paleidžiant“, ekspertas aiškino naujienų agentūrai AFP.

Kieto kuro ICBM yra „grėsmė, kurios išvengti daug sunkiau“, pažymėjo Ch.O'Carrollas. Pasak jo, ši grėsmė dar nebus aktuali „daug, daug metų“.

Tačiau Pietų Korėjoje įsikūrusio Rytų studijų instituto analitikas Kim Dong Yeopas (Kim Dong Jopas) sakė, kad Pchenjanas galbūt jau pradėjęs plėtoti šią technologiją.

„Sprendžiant iš fakto, kad ji buvo stato konteineryje, tikėtina, kad tai gali būti greitojo paleidimo kieto kuro ICBM“, – jis sakė „Yonhap“.

Tik muliažai?

Kad galėtų smogti taikiniams JAV žemyninėje dalyje Pchenjanas turi užtikrinti, kad raketos nuskrietų pakankamą atstumą, bet ir sukurtų pakankamai mažą branduolinį užtaisą, telpantį kovinėje galvutėje.

Ekspertai nesutaria, kokie yra Šiaurės Korėjos raketų pajėgumai, bet visi sutinka, kad pastaraisiais metais Pchenjanas šioje srityje darė sparčia pažangą.

Nuo 2012 metų Šiaurės Korėja triskart demonstravo, kaip manoma, tarpžemynines raketas KN-08, o 2015 metais parodė naują jų versiją – KN-14.

Šios raketos nė karto nebuvo paleistos, bet šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) savo naujametinėje kalboje sakė, kad Šiaurės Korėja pasiekė ICBM kūrimo programos „galutinius etapus“.

Per paradą Pchenjane kolonos gale važiavo milžiniški 16-račiai vilkikai, ant kurių buvo sumontuoti, kaip manoma, raketų KN14 paleidimo konteineriai.

Taip pat buvo parodytos ant mėlynų priekabų vežamos baltos raketos „Pukkuksong“, esą pritaikytos paleisti iš povandeninių laivų.

Balistinėmis raketomis apginkluoti povandeniniai laivai gali būti dislokuoti bet kur Ramiajame vandenyne ir be perspėjimo smogti taikiniams.

Šis veiksnys taip pat gali sumažinti Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD), veiksmingumą. Šias priešraketinės gynybos sistemas Vašingtonas dislokavo Pietų Korėjoje, reaguodamas į Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymus, o šis žingsnis smarkiai supykdė Kiniją.

Tačiau ekspertai taip pat ragino neskubėti daryti išvadų.

Ch.O'Carrollas atkreipė dėmesį, kad paskutinių per paradą parodytų raketų viršutinė dalis „gana pastebimai virpėjo“, todėl tikėtina, kad šie ginklai buvo netikri.

Abejonių taip pat kelia faktas, kad buvo matomi tik raketų paleidimo konteineriai, sakė AFP privačios ekspertų organizacijos „Korea Defence Networke“ vyriausiasis analitikas Lee Il-woo (Li Ilvu).

„Įtariu, kad jos visos galėjo būti muliažai, turintys padaryti įspūdį aplinkiniam pasauliui“, – sakė jis.

Kinija prašo Rusijos padėti išsklaidyti įtampą

Kinija, įspėjusi apie galimą konfliktą dėl Šiaurės Korėjos, prašo Rusijos padėti išsklaidyti augančią įtampą dėl Pchenjano branduolinių ambicijų.

Apie tai Kinijos užsienio reikalų ministras telefonu kalbėjosi su Maskvos diplomatijos vadovu.

Nuogąstavimai dėl Šiaurės Korėjos ginkluotės programos ypač sustiprėjo pastarosiomis dienomis. JAV netoli Korėjos pusiasalio dislokavo savo karinių jūrų pajėgų smogiamąją grupę, o prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įspėjo, kad Amerika imsis priemonių dėl Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės. Pchenjanas savo ruožtu pažadėjo „be gailesčio“ atsakyti į bet kokią provokaciją.

Kinija, vienintelė didelė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, penktadienį perspėjo, kad karas dėl Šiaurės Korėjos gali įsiplieksti „bet kurią akimirką“.

Tą pačia dieną Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) pareiškė Sergejui Lavrovui, kad abiejų valstybių bendras tikslas – „sugrąžinti visas šalis prie derybų stalo“, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos tinklapyje paskelbtame pranešime.

„Kinija yra pasirengusi glaudžiai koordinuoti su Rusija pastangas kaip galima greičiau nuraminti padėtį pusiasalyje ir paskatinti susijusias šalis atnaujinti dialogą,“ – telefonu S.Lavrovui sakė Wang Yi.

Kinijos ministras kalbėjo apie įstrigusias šešių šalių derybas, tarp jų – Rusijos, Kinijos ir JAV, dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

„Užkirsti kelią karui ir chaosui pusiasalyje yra bendras interesas,“ – pridūrė jis.

Kinija jau seniai nepritaria ryžtingiems veiksmams prieš Šiaurės Korėją. Pekinas baiminasi, kad žlugus režimui Kiniją užplūs pabėgėliai, o prie jos sienų įsikurs JAV kariškiai.

D.Trumpas reikalauja, kad Kinija smarkiau paspaustų Pchenjaną atsisakyti branduolinių ambicijų.

Jungtinės Tautos jau kelis kartus skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

GALERIJA

  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
  • Šiaurės Korėja pasauliui demonstravo savo karinę galią
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

vytas

sujais nepazais amerika.,siauraakiai ne rusija ,zaist nenori .ir jie isdalies teisus. .

Darius

Senai ta šiaurės koreja reikėjo subomborduoti, kaip tik pasigamins tarp žemynines raketas puse pasaulio padarys negyvenamu... JT uždraudė gamyba o jiem pohui ant viso pasaulio toliau pletoja atomini ginkla...

...

Juknevičienės svajonių šalis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS