Slovakijos prezidentu prisaikdintas R. Fico sąjungininkas P. Pellegrinis | Diena.lt

SLOVAKIJOS PREZIDENTU PRISAIKDINTAS R. FICO SĄJUNGININKAS P. PELLEGRINIS

Šeštadienį Slovakijos prezidentu prisaikdintas Peteris Pellegrinis, artimas kairiojo populisto ministro pirmininko Roberto Fico sąjungininkas.

48 metų P. Pellegrinis prisiekė per ceremoniją Slovakijos filharmonijoje Bratislavoje, dalyvaujant parlamento nariams.

P. Pellegrinis laimėjo balandį vykusį antrąjį rinkimų turą, surinkęs 53,1 proc. balsų ir įveikęs buvusį užsienio reikalų ministrą Ivaną Korčoką.

Rinkimų kampanijos metu daug dėmesio buvo skiriama Ukrainai, o P. Pellegrini pasisakė už atsargią poziciją dėl ginklų tiekimo Kyjivui, kuri atitinka Rusijai palankaus R. Fico poziciją.

P. Pellegrinis anksčiau, 2018-2020 metais, ėjo ministro pirmininko pareigas, taip pat buvo parlamento pirmininkas.

Dabartinė prezidentė Zuzana Čaputová, teisininkė ir teisių gynėja, nekandidatavo antrai penkerių metų kadencijai, nepaisant to, kad jos, kaip prezidentės, populiarumas išliko.

P. Pellegrinio partija „Balsas – socialdemokratija“ priklauso Slovakijos valdančiajai koalicijai, kuriai vadovauja R. Fico. Dešinioji populistinė Slovakijos nacionalinė partija (SNS) taip pat priklauso šiai netvirtai koalicijai.

Slovakijos prezidentai turi nedaug vykdomosios valdžios galių, nors gali vetuoti įstatymus. Prezidentas yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir atstovauja beveik 5,5 mln. gyventojų turinčiai šaliai užsienyje.

Prisiekus P. Pellegriniui, kairiųjų nacionalistų stovykla dabar turi du svarbiausius šalies politinius postus.

Opozicija baiminasi, kad koalicija dabar prastums prieštaringai vertinamus planus, pavyzdžiui, siūlomą visuomeninio radijo ir televizijos transliuotojo RTVS likvidavimą.

Praėjusį mėnesį Slovakiją ir kitas ES nares pribloškė pasikėsinimas į R. Fico, per kurį premjeras buvo sunkiai sužeistas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tam anonimas

Visko gali būti nes PETERIS PELLEGRINI pareiškė kad ukrų benderovcų fašistam ginklų netieks ir jankiu imperijalistam ir teroristam šiknos nelaižys, šaunuolis !!!!!

Anonimas

Ir šitą amerikonai bandys nušauti ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS