Suomijos prezidentas abejoja, ar pavyks artimiausiu metu išspręsti ginčą su Turkija | Diena.lt

SUOMIJOS PREZIDENTAS ABEJOJA, AR PAVYKS ARTIMIAUSIU METU IŠSPRĘSTI GINČĄ SU TURKIJA

Suomijos prezidentas Saulis Niinistö antradienį pareiškė, kad abejoja, jog ginčas su Turkija dėl Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO bus išspręstas iki Madride vyksiančio gynybinio aljanso vadovų susitikimo.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje su ES Parlamento pirmininke Roberta Metsola, S. Niinistö sakė, kad net jei Turkija nekeičia savo pozicijos, vis tiek pažanga yra tai, kad šalys derasi tarpusavyje.

Gegužės viduryje Švedija ir Suomija pateikė paraiškas dėl narystės gynybos aljanse. Turkija šiuo metu yra vienintelė NATO narė, blokuojanti abiejų šalių priėmimo proceso pradžią.

Ankara savo poziciją grindžia tuo, kad Suomija ir Švedija remia „teroristines organizacijas“, pavyzdžiui, uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

NATO viršūnių susitikimas prasideda birželio 29 dieną Madride.

Apie įtampą su Turkija taip pat kalbėta antradienį Paryžiuje vykusiame NATO vadovo Jenso Stoltenbergo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono susitikime.

Pasak Eliziejaus rūmų, susitikimo metu E. Macronas sakė, kad norėtų iš Ankaros aiškumo dėl jos pozicijos.

Jis pabrėžė, kad tvirtai remia – kaip ir visos narės, išskyrus Turkiją – galimybę Suomijai ir Švedijai greitai prisijungti prie aljanso ir padėti ginti euroatlantinio regiono stabilumą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Mordore vaikai mirs iš bado,

bet tokios lojančios "sudinos lapes" bus dosniai penimos.

> lape debiline

Ar medinius jau pasiemei uz pastovu lojima pagal kremliaus nusikalteliu plokstele?

LAPE SIAURINE

suomija abejoja,briuselis nerimauja, ukrainos nacikai zudo,o lietuva visiems i subine ilindo,da zdrastvuet lansbergio sutve
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS