Turkija pasirašė sutartį su JAV dėl naikintuvų F-16 pirkimo | Diena.lt

TURKIJA PASIRAŠĖ SUTARTĮ SU JAV DĖL NAIKINTUVŲ F-16 PIRKIMO

Turkija ir JAV pasirašė sutartį dėl naikintuvų F-16 pardavimo, kai Vašingtonas po ne vieną mėnesį trukusių derybų pritarė 23 mlrd. dolerių vertės sandoriui, ketvirtadienį pranešė Turkijos gynybos ministerijos šaltiniai.

„Sutartis buvo pasirašyta ir abiejų šalių delegacijos derasi dėl detalių“, – teigė ministerijos šaltiniai.

Pagal sandorį Turkija gaus 40 naujų lėktuvų F-16 ir turės 79 naikintuvų parką.

Valstybės departamentas praėjusią savaitę pasveikino „didelį žingsnį į priekį“ Turkijai įsigyjant naujus naikintuvus F-16, pavadindamas juos „pažangiausiais naikintuvais F-16, kurie kada nors buvo prieinami tik artimiausiems sąjungininkams ir partneriams“.

„Tai naujausias JAV ilgalaikio įsipareigojimo partnerystei su Turkija saugumo srityje pavyzdys“, – sakoma pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Kaip reikalaujama pagal įstatymus, Valstybės departamentas sausio mėnesį informavo Kongresą apie šį susitarimą, taip pat apie atskirą 8,6 mlrd. dolerių vertės 40 naikintuvų F-35 pardavimą Graikijai.

JAV šiam sandoriui uždegė žalią šviesą tik tada, kai į Vašingtoną atkeliavo Turkijos dokumentai dėl Švedijos narystės NATO ratifikavimo.

Kitą mėnesį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas turėtų dalyvauti NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

Praėjusį mėnesį jis turėjo dalyvauti derybose su JAV prezidentu Joe Bidenu, tačiau pirmasis jų susitikimas Baltuosiuose rūmuose buvo atidėtas dėl darbotvarkės problemų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS