U. von der Leyen: ES su JK vykdo labai konstruktyvias derybas dėl Šiaurės Airijos | Diena.lt

U. VON DER LEYEN: ES SU JK VYKDO LABAI KONSTRUKTYVIAS DERYBAS DĖL ŠIAURĖS AIRIJOS

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga su Jungtine Karalyste vykdo „labai konstruktyvias derybas“ dėl susitarimo dėl padėties Šiaurės Airijoje po „Brexito“, tačiau kol kas jokio galutinio sprendimo nepavyko pasiekti.

„Žinote principą, kad dėl visko deramasi tik pačioje pabaigoje, kai jau žinote, koks rezultatas yra, ir dedate galutinį parašą“, – teigė ji spaudos konferencijos metu po to, kai JK spaudoje pasirodė pranešimų, kad galutinis susitarimas beveik pasiektas.

U. von der Leyen sakė, kad palaiko puikius santykius su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishi Sunaku (Rišiu Sunaku), kuris vadovavimą šaliai perėmė spalį, ir pridūrė, kad šiuo klausimu „mūsų komandos kartu ieško sprendimų“.

R. Sunako atstovas spaudai taip pat sakė žurnalistams Londone, kad „dėl jokio susitarimo nesusitarta“, o Jungtinės Karalystės spaudos pranešimus pavadino spekuliatyviais.

„Vis dar reikia daug dirbti visose srityse, o JK ir ES pozicijos dar labai skiriasi“, – sakė jis.

Jungtinė Karalystė antradienį minėjo trečiąsias išstojimo iš Europos Sąjungos metines.

Vykstant „Brexitui“ Londonas sutiko, kad ES teisės aktai ir toliau būtų taikomi prekių judėjimui į ir iš Jungtinės Karalystės Šiaurės Airijos teritorijos, taigi šiuo atžvilgiu ji faktiškai patenka į bloko bendrąją rinką.

Tokiu būdu norima išsaugoti taiką šioje JK dalyje pagal 1998-aisiais pasirašytą Belfasto susitarimą, kurio pagrindinis tikslas – užtikrinti Šiaurės Airijos ir Europos Sąjungos narės Airijos ekonominę integraciją.

Tačiau nuo to laiko Londonas atnaujino derybas su Briuseliu dėl šio susitarimo, argumentuodamas, kad jis kenkia prekių judėjimui Jungtinėje Karalystėje ir lojalistinių pažiūrų politikų vaidmeniui Šiaurės Airijos valdžios pasidalijimo principu veikiančioje vyriausybėje.

Tiek JK, tiek Europos Sąjunga jau kelis mėnesius veda derybas techniniu lygmeniu.

Pastarosiomis savaitėmis susitikimai, kuriuose dalyvauja abiejų pusių aukšto rango pareigūnai, įgauna vis labiau politinį atspalvį ir skatina spėliones, kad nesutarimų vis mažėja.

Tačiau U. von der Leyen nepasakė, kiek artimos šiuo metu yra abiejų šalių pozicijos.

„Negaliu pateikti atskirų detalių, nes iki galo niekada nežinai, kaip atrodys paketas, tačiau, kaip jau sakiau, tai labai konstruktyvios derybos“, – pridūrė ji.

Jungtinė Karalystė iš ES reikalauja, kad būtų taikoma švelnesnė prekių, įvežamų į Šiaurės Airiją iš kitų provincijų, patikra.

Londonas taip pat siekia, kad ES Teisingumo Teismo (ESTT), kuris prižiūri, kaip Šiaurės Airijoje taikomos Bendrijos taisyklės prekėms, funkcija būtų panaikinta arba labai sušvelninta.

Nors Briuselis pareiškė, kad sudarant galutinį susitarimą galėtų palengvinti prekių kontrolę, tačiau pabrėžia, kad ESTT ir toliau lieka galutiniu arbitru saugant Europos Sąjungos bendrąją rinką, kuri apima ir Šiaurės Airijos susitarimo priežiūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

!!!

O vel dura pasirode sielos ubage kur jos 7 vaikai ir vyras nejau negali jos ispist kad uztiltu A AMEN

tik

L idomu kaip europrokuratura dar viklina jos byla ir leidzia priimineti diktatorinius nutarymus negi ir ja brangiai nupirko ???===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS