„Uber“ pralaimėjo teismą Nyderlanduose dėl vairuotojų teisių | Diena.lt

„UBER“ PRALAIMĖJO TEISMĄ NYDERLANDUOSE DĖL VAIRUOTOJŲ TEISIŲ

Pirmadienį Nyderlandų teismas nusprendė, kad „Uber“ vairuotojai Nyderlanduose iš esmės yra samdomi darbuotojai, o ne nepriklausomi rangovai, ir tai yra naujas smūgis JAV pavėžėjimo paslaugų milžinės taikomam ekonominiam modeliui.

Sprendimas šioje Nyderlandų profesinės sąjungos iškeltoje byloje priimtas praėjus keliems mėnesiams po to, kai panašus Jungtinės Karalystės teismo sprendimas dėl „Uber“ vairuotojų teisių privertė JAV įmonę JK sudaryti pirmąją pasaulyje profesinių sąjungų sutartį.

„Uber“ ir šių vairuotojų teisiniai santykiai atitinka visus darbo sutarties požymius“, o vairuotojams taikoma taksi vairuotojų kolektyvinė darbo sutartis, sakoma Amsterdamo apygardos teismo pranešime.

„Tai reiškia, kad „Uber“ privalo sudaryti darbo sutartį su vairuotojais... ir todėl tam tikromis aplinkybėmis šie vairuotojai turi teisę į darbo užmokestį“, – pareiškė teismas.

Gruodžio mėnesį jungtinė Nyderlandų profesinė sąjunga FNV padavė „Uber“ į teismą, teigdama, kad taksi vairuotojai ir „Uber“ turi vienodas darbo sutartis, o „Uber“ vairuotojai dažnai uždirba mažiau nei minimalų darbo užmokestį.

„Uber“, kuri tvirtina, kad ji tik teikia techninę platformą, susiejančią nepriklausomus vairuotojus ir jų klientus, sakė, kad teismo sprendimą skųs.

„Esame nusivylę šiuo sprendimu, nes žinome, kad didžioji dauguma vairuotojų nori išlikti nepriklausomi, – AFP atsiųstame pareiškime teigė „Uber“ Šiaurės Europos generalinis direktorius Mauritsas Schoenfeldas. – Vairuotojai nenori atsisakyti laisvės rinktis, kada ir kur dirbti ar nedirbti“.

Kovo mėnesį „Uber“ pirmą kartą pareiškė, kad po JK Aukščiausiojo Teismo sprendimo savo vairuotojams šioje šalyje suteikia darbuotojo statusą su atitinkamomis sąlygomis, įskaitant minimalų darbo užmokestį.

Tačiau kitur ji griežtai priešinasi tokiam esminiam savo verslo modelio keitimui, teigdama, kad jos vairuotojai yra savarankiškai dirbantys ir laisvai samdomi darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kęstas

Galų gale pradeda aiškėti, kad ant kompiuterių sėdintys ir žmones engiantys IT karaliai yra nuogi. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS