Uigūrų mažumos atstovė įžiebė Pekino olimpinę ugnį | Diena.lt

UIGŪRŲ MAŽUMOS ATSTOVĖ ĮŽIEBĖ PEKINO OLIMPINĘ UGNĮ

Uigūrų tautos atstovė penktadienį per atidarymo ceremoniją uždegė Pekino Žiemos žaidynių olimpinį aukurą.

 

Lygumų slidininkė Dinigeer Yilamujiang (21 m.) Nacionaliniame stadione uždegė olimpinę ugnį kartu su Zhao Jiawenu, pirmuoju Šiaurės dvikovės atletu, atstovaujančiu Kinijai.

Kinija sulaukė Vakarų šalių kritikos dėl elgesio su uigūrų tauta, daugiausia musulmonų etnine grupe Sindziango provincijoje.

Pabėgėliai iš Sindziango regiono, kuriame gyvena daug uigūrų, tvirtina, kad žmonės ten sugaunami ir siunčiami į įstaigas – perauklėjimo centrus – kur yra verčiami pamiršti viską, kas būdinga uigūrų kultūrai.

Pažeidimai, dėl kurių asmuo gali atsidurti tokiame centre, yra, pvz. ilgos barzdos auginimas arba aktyvus religingumas.

Kinija atmeta kaltinimus ir pati kaltina kai kurias uigūrų grupes remiant separatistinius tikslus ir netgi prisidėjus prie teroristinių išpuolių.

Kai kurios šalys, įskaitant JAV ir Jungtinę karalystę, paskelbė diplomatinį boikotą ir pareiškė, kad nesiųs valdžios atstovų į Olimpines žaidynes dėl šio klausimo, taip pat dėl grasinimų Taivanui ir Honkongo demokratinio judėjimo slopinimo.

D. Yilamujiang yra pirmoji Kinijos lygumų slidininkė, užlipusi ant prizininkų pakylos Tarptautinės slidinėjimo federacijos varžybose 2019 metais Pekine. Ten vykusiose sprinto lenktynėse ji užėmė antrąją vietą.

Ji dalyvavo 2021 metų pasaulio čempionate Oberstdorfe (Vokietija) ir 10 km distancijoje užėmė 41 vietą. Šio sezono Pasaulio taurės čempionate ji nedalyvavo.

D. Yilamujiang šeštadienį Pekino žaidynėse varžysis moterų 15 km skiatlono rungtyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kinijos kultūros įtaka

Štai musulmonė uigurė, rengiasi ne su parandža, o šiuolaikiniais drabužiais, sportuoja ( kas tikratikėms musulmonėms draudžiama) ir uždega laisvės ir taikos simbolį olimpinę ugnį!

Vatnykas

Taigi juos ten engia, žudo, kiša į kalėjimus....jie ten neturi jokių teisių.....ir staiga tokia garbė. Įžiebti Olimpinę ugnį.....Matyt, anglosaksai, kaip visuomet, meluoja visam pasauliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS