Ukraina dar labiau griežtina šaukiamojo amžiaus vyrų keliones į užsienį | Diena.lt

UKRAINA DAR LABIAU GRIEŽTINA ŠAUKIAMOJO AMŽIAUS VYRŲ KELIONES Į UŽSIENĮ

Šaukiamojo amžiaus Ukrainos vyrai, turintys nuolatinę gyvenamąją vietą kitose šalyse, daugeliu atvejų nebegalės išvykti iš Ukrainos, jei į ją atvyks, sakė pareigūnai.

Ukraina desperatiškai stengiasi papildyti savo ginkluotųjų pajėgų gretas naujokais ir neseniai sumažino mobilizacinį amžių nuo 27 iki 25 metų.

Anksčiau į užsienį galėjo vykti 18-60 metų amžiaus ukrainiečiai vyrai, nuolat gyvenantys už šalies ribų.

Dabar jiems bus taikomi tokie patys apribojimai kaip ir kitiems Ukrainos šaukiamojo amžiaus vyrams, kuriems draudžiama išvykti, išskyrus atvejus, kai atitinka tam tikrus siaurus kriterijus, pavyzdžiui, dėl sveikatos būklės arba vyriausybės patvirtintos kultūrinio ar sportinio pobūdžio kelionės.

JAV ambasada Kyjive antradienį pranešė, kad, „kaip supranta, nuo birželio 1 dienos Ukraina panaikino „gyvenimo užsienyje“ išimtį, kuri anksčiau leido tam tikriems 18-60 metų amžiaus Ukrainos vyrams išvykti iš šalies“.

Kyjivas didina spaudimą užsienyje gyvenantiems ukrainiečių vyrams, kurie per pirmuosius dvejus karo metus išvengė šaukimo į karą.

Pasienio apsaugos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka atskirai AFP patvirtino, kad Ukraina nepripažįsta dvigubos pilietybės ir kad vyrams, nuolat gyvenantiems kitoje šalyje, nebeleidžiama išvykti.

„Galiojant karo padėčiai, Ukrainos piliečiai, nuolat gyvenantys už Ukrainos ribų, ... galėjo išvykti už Ukrainos ribų“, – sakė jis.

„Dabar ši galimybė jiems apribota“, – pridūrė jis, nurodydamas teisės aktų pakeitimus, susijusius su karine tarnyba.

JAV ambasada pranešė JAV pilietybę turintiems ukrainiečiams, kad jie neturėtų keliauti į Ukrainą, jei „nenori likti Ukrainoje neribotam laikui“.

Gairės: karas Ukrainoje, šaukimas į kariuomenę, kelionės, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS