Ukrainos ekspertas: rusai gali siekti Zaporižios AE paversti netinkama eksploatuoti | Diena.lt

UKRAINOS EKSPERTAS: RUSAI GALI SIEKTI ZAPORIŽIOS AE PAVERSTI NETINKAMA EKSPLOATUOTI

Vienas iš Rusijos planų, susijusių su Zaporižios atomine elektrine (AE), gali būti siekis paversti ją netinkama eksploatuoti.

Tai pareiškė buvęs Ukrainos valstybinės branduolinio reguliavimo inspekcijos pirmininkas Hryhorijus Plačkovas, atsakydamas į „Ukrinform“ klausimą per brifingą žiniasklaidos centre „Media Center Ukraine – Ukrinform“.

„Manau, kad vienas iš jų tikslų yra padaryti taip, kad mes arba turėtume labai ilgai remontuoti elektrinę, arba negalėtume atnaujinti jos komercinės veiklos“, – sakė H. Plačkovas.

Pasak eksperto, be Kachovkos rezervuaro bus sunku atnaujinti Zaporižios AE darbą, nes jai trūks vandens aušinimui ir elektros energijos gamybai.

„Ukrinform“ primena, kad Zaporižios AE nuo 2022 metų kovo 4 dienos yra okupuota Rusijos. Per tą laiką rusai ne kartą pažeidinėjo branduolinės ir radiacinės saugos principus: užminavo AE teritoriją, neleido kompetentingam personalui atlikti savo pareigų, atjungė elektrinę nuo Ukrainos energetikos sistemos.

Nuo 2022 metų rugsėjo TATENA misija reguliariai būna elektrinėje. Tačiau rusai neleidžia TATENA ekspertams patekti į visą Zaporižios AE teritoriją.

 

Gairės: Zaporižios AE, Rusija, TATENA, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS