Ukrainos premjeras: iki šiol Rusijai įvesta 17 000 sankcijų, kurių kaina – 400 mlrd. dolerių | Diena.lt

UKRAINOS PREMJERAS: IKI ŠIOL RUSIJAI ĮVESTA 17 000 SANKCIJŲ, KURIŲ KAINA – 400 MLRD. DOLERIŲ

 Rusijai jau įvesta daugiau nei 17 000 individualių ir sektorinių sankcijų, dėl kurių, kaip manoma, ji jau neteko mažiausiai 400 mlrd. dolerių.

Apie tai pranešė Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis, antradienį kalbėjęs vyriausybės posėdyje.

„Be karinės, finansinės ir humanitarinės pagalbos (Ukrainai – red.), sankcijų spaudimas valstybei agresorei didėja“, – pažymėjo jis.

D. Šmyhalis priminė, kad JAV, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga neseniai priėmė naujus sankcijų paketus.

„Visų pirma, JAV įvedė jas Rusijos energetikos bendrovėms, įmonėms, gaminančioms mikroelektroniką gynybos pramonei, bankininkystės ir IT sektoriams, taip pat Rusijos naftos logistikai“, – pažymėjo vyriausybės vadovas.

Jis pridūrė, kad britų partneriai papildė savo sankcijų sąrašą 100 pozicijų, todėl didės spaudimas tiems, kurie padeda Rusijai išvengti prekybos nafta apribojimų. Sankcijos taip pat palies deimantų sektorių, vario, cinko, plieno gamybą ir kt.

Kanada į sąrašą įtraukė dar 163 asmenis ir subjektus – logistikos bendroves, gynybos įmones ir propagandos skleidėjus.

Naujausios sankcijos taikomos ginklų ir elektronikos gamintojams.

„Esame dėkingi Europos Sąjungai už 13-ąjį sankcijų paketą. Naujausios sankcijos taikomos ginklų ir elektronikos gamintojams. Įvesti griežtesni eksporto apribojimai, be kita ko, ir trečiosiose šalyse įsikūrusioms bendrovėms“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

Pasak jo, Australija ir Naujoji Zelandija taip pat prisidėjo prie pastangų, kuriomis siekiama susilpninti Rusiją. „Iš viso Rusijos Federacijai jau taikoma 17 000 individualių ir sektorinių sankcijų. Dėl to priešas neteko 400 mlrd. dolerių“, – sakė premjeras.

Jis pridūrė, kad tai jau yra galingas smūgis Rusijai, tačiau „galima ir reikia padaryti dar daugiau“, pavyzdžiui, įvesti sankcijas „Rosatom“, atjungti visus Rusijos ir Baltarusijos bankus nuo SWIFT sistemos, apriboti Rusijos suskystintų dujų, aukso, geležies rūdos, titano, aliuminio, vario, nikelio ir paladžio importą į ES ir spręsti Rusijos žemės ūkio produktų eksporto klausimą uždraudžiant ES valstybėms narėms juos importuoti.

Pasak D. Šmyhalio, svarbiausia yra patikimai užblokuoti visas spragas, kurios šiuo metu leidžia Rusijai išvengti sankcijų. „Mažesnis pelnas Rusijai reiškia, kad mažiau raketų ir dronų skris į Ukrainą, mažiau nuostolių fronte ir užnugaryje ir arčiau teisingos bei tvarios taikos“, – sakė jis.

„Be to, kartu su partneriais 2024 metais siekiame sukurti vieningą teisinę bazę Rusijos turto konfiskavimui Ukrainos naudai. Tai yra šimtai milijardų eurų, šalia generuojamo pelno. Būtent to mums dabar reikia, kad užtikrintume spartų atstatymą ir padengtume svarbiausias biudžeto išlaidas“, – pridūrė D. Šmyhalis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Australija įvedė finansines sankcijas ir draudimą keliauti septyniems Rusijos įkalinimo įstaigos, kurioje anksčiau šį mėnesį mirė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, darbuotojams.

Gairės: sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje, Denisas Šmyhalis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS