V. Putinas pareiškė, kad Rusija turėtų gaminti anksčiau uždraustas raketas | Diena.lt

V. PUTINAS PAREIŠKĖ, KAD RUSIJA TURĖTŲ GAMINTI ANKSČIAU UŽDRAUSTAS RAKETAS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Rusija turėtų pradėti gaminti trumpojo ir vidutinio nuotolio raketas, kurias anksčiau draudė dabar nebegaliojanti ginklų sutartis su Jungtinėmis Valstijomis.

„Atrodo, kad turime pradėti gaminti šias smogiamąsias sistemas“, – sakė V. Putinas per televizijos transliuotą susitikimą su aukščiausiais saugumo pareigūnais. Jis kalbėjo apie raketas, galinčias nulėkti 500–5500 kilometrų, jos buvo kontroliuojamos pagal susitarimą, nutrauktą 2019 metais.

Vašingtonas pasitraukė iš šios sutarties 2019 m., motyvuodamas tuo, kad Rusija jos nesilaiko. Kremlius tuo metu pareiškė, kad laikytųsi gamybos moratoriumo, jei JAV nedislokuotų raketų, galinčių pasiekti Rusiją.

Penktadienį per televizijos transliuotą susitikimą V. Putinas sakė, kad JAV pradėjo naudoti tokias raketas per pratybas Danijoje. „Turime į tai reaguoti ir priimti sprendimus, ką toliau turėtume daryti šioje srityje“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad Rusija turėtų pradėti gaminti šias smogiamąsias sistemas „ir tada, atsižvelgdama į realią padėtį, nuspręsti, kur jas dislokuoti mūsų saugumui“.

Keli abiejų šalių šaltojo karo laikų susitarimai dėl ginklų, sudaryti siekiant apriboti branduolinio ginklavimosi varžybas ir sumažinti įtampą pačiame supergalybių varžymosi įkarštyje, pastaraisiais metais žlugo arba buvo nutraukti. Pernai Rusija sustabdė savo dalyvavimą sutartyje „New START“, tai buvo paskutinis dar likęs abiejų šalių paktas dėl branduolinių ginklų.

Jungtinės Valstijos tiekia Ukrainai trumpesnio nuotolio raketas, kad padėtų Kyjivui atremti Rusijos puolimą. Praėjusį mėnesį Vašingtonas iš dalies atšaukė draudimą Ukrainai naudoti šiuos ginklus prieš taikinius Rusijos teritorijoje. Maskva perspėjo, jog tai pavojingas eskalavimas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

RUSIJOS

kariai dubasina ukrų benderovcų fašistus kaip švedus prie poltavos, jau užversta ir padėta į vieta apie 600.000 tūkstančių ukrų fašistų

Ne turetu,

o jau turejo nuo tos dienos,kai JAV dislokavo Europoje papildoma 100 nauju branduoliniu uztaisu! Taigi,dar 2022 metais! Nuo tylaus jankiu izulumo ignoravimo - greriau nebus!

> Antanui - Durnas esi Durnu ir liksi ...

...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS