V. Putinas sveikina „kompromisus“, pasiektus derybose su R. T. Erdoganu | Diena.lt

V. PUTINAS SVEIKINA „KOMPROMISUS“, PASIEKTUS DERYBOSE SU R. T. ERDOGANU

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, trečiadienį priėmęs Turkijos vadovą Recepą Tayyipą Erdoganą deryboms, pasidžiaugė Maskvos ir Ankaros gebėjimu rasti „kompromisus“.

Rusijos ir Turkijos santykiai istoriškai buvo sudėtingi, regioninę konkurenciją derinant su bendrų ekonominių ir strateginių interesų paieškomis.

Pastaraisiais metais abiejų valstybių interesai ypač susikirto Sirijos pilietiniame kare, kur Maskva ir Ankara remia priešingas stovyklas.

Abi šalys taip pat buvo skirtingose pernai vykusio Armėnijos ir Azerbaidžano konflikto Kalnų Karabache pusėse.

„Derybos kartais būna sunkios – bet su galutiniu teigiamu rezultatu“, – sakė V. Putinas savo rezidencijoje Juodosios jūros kurortiniame mieste Sočyje.

Jis pridūrė, kad abi šalys „išmoko rasti abiem pusėms naudingus kompromisus“.

R. T. Erdoganas, kuris reguliariai susitinka su V. Putinu, teigė manantis, kad „Turkijos ir Rusijos santykiai kasdien stiprėja“.

Praėjusiais metais abi šalys parėmė susitarimą dėl paliaubų Sirijos šiaurės vakariniame Idlibo regione, kur yra paskutinė didelė džihadistų ir sukilėlių tvirtovė.

„Žingsniai dėl Sirijos, kurių ėmėmės kartu su Rusija, yra labai svarbūs, – sakė R. T. Erdoganas V. Putinui. – Taika ten priklauso nuo Turkijos ir Rusijos santykių“.

Nepaisant nesutarimų, pastaraisiais metais abi šalys tapo artimesnės dėl įtampos tarp Maskvos ir Vakarų ir dėl vis trapesnių Ankaros santykių su NATO sąjungininkėmis.

2019 metais Turkija susitarė už daug milijardų dolerių įsigyti Rusijoje pagamintą oro erdvės gynybos sistemą S-400, dėl jos pernai JAV įvedė sankcijas.

Ankara ir Maskva taip pat turi svarbių bendrų ekonominių interesų, ypač turizmo ir maisto produktų eksporto srityse.

V. Putinas sakė, kad bendros Turkijos investicijos Rusijoje pasiekė 1,5 mlrd. dolerių, o Rusijos investicijos Turkijoje išaugo iki 6,5 mlrd. dolerių.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į praėjusiais metais atidarytą dujotiekį „Turkish Stream“, kuriuo per Juodąją jūrą ir Turkiją į Europą transportuojamos rusiškos dujos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

savo teviskej

peskovas turbut raso kad Putinas nugalejo turkija, turkai visi nusilenke naujam chanui

kagi

matosi sukirto rankomis del valkatu paleidimo europon is visu pakampiu ir su uzkratu o hohlandijai tai bus /kajuk/ ziema be duju ir maisto plius ligoti valkatos ======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS