Vakcinavimo maratone – nemokami skiepai ir instagramo žvaigždės | Diena.lt

VAKCINAVIMO MARATONE – NEMOKAMI SKIEPAI IR INSTAGRAMO ŽVAIGŽDĖS

Dvi Persų įlankos šalys leidosi į tikrą vakcinavimo spurtą. Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Bahreinas sparčiai vejasi Izraelį, kuriame paskiepyta daugiausiai gyventojų.

Skiepijimo pirmūnai

Kai lapkričio 3-iąją tviteryje atsirado nuotrauka, kurioje buvo matyti ties apnuogintu JAE šeicho Mohammedo bin Rashido al-Maktoumo žastu palinkusi ir injekciją leidžianti medikė, likęs pasaulis dar sulaukęs kvapą laukė pirmosios Vakarų mokslininkų kuriamos vakcinos nuo koronaviruso bandymų rezultatų.

Vienas įtakingiausių arabų pasaulio žmonių, JAE viceprezidentas premjeras po savo nuotrauka linkėdamas visiems sveikatos, pasididžiuodamas paskelbė Dubajuje būsiant vis šviesesnę ateitį. Šiandien, žvelgiant į Oksfordo universiteto skelbiamą pasaulinę vakcinavimo statistiką, šeicho žodžius galima palaikyti taiklia pranašyste – arba kruopščiai suplanuotu planu.

Globaliame vakcinacijos sąraše, kuris šiandien jau konkuruoja su liūdnuoju Johno Hopkinso universiteto sudaromu pasauliniu COVID-19 atvejų sąrašu, JAE užima antrąją vietą. Jei pirmojoje esantis Izraelis, pvz., sausio 13 d. buvo paskiepijęs 22,34 iš 100 gyventojų (pasirinktas dydis – 100 gyventojų tenkantys vakcinuoti asmenys), JAE gali didžiuotis vakcinavę 12,9.

Trečioji šiame sąraše – kita Persų įlankos monarchija, Bahreinas, su 5,8 vakcinavimo atvejų 100 gyventojų. Vakarų pasaulio lyderė Didžioji Britanija tądien buvo paskiepijusi 4,2, o JAV – 2,8 proc. gyventojų.

Gręžėsi į Kiniją

Kaip paaiškinti tokią Persijos įlankos valstybių spartą?

Viena objektyvi priežastis, labai palengvinanti vakcinavimo logistiką, – tiek JAE, tiek Bahreinas užima nedidelį plotą (atitinkamai 83,6 tūkst. kv. km ir 780 kv. km). JAE nemenką dalį užima neapgyvendintos teritorijos, o dauguma gyventojų susitelkę keliuose centruose: miestuose gyvena 88 proc. Salose įsikūrusiame miniatiūriniame Bahreine gyvena 1,2 mln. žmonių, kurių 89 proc. – miestuose ir gyvenvietėse.

Bahreine registravimas vakcinavimui vyksta per programėlę, kuri buvo sukurta kontaktams sekti ir dėl asmenų privatumo pažeidimų susilaukė griežtos "Amnesty International" kritikos.

Vis dėlto pagrindine sparčios vakcinacijos priežastimi galima būtų laikyti tai, kad ir JAE, ir Bahreinas pasirinko kinų vakciną.

JAE tapo pirmąja valstybe, patvirtinusia Kinijoje sukurtą "Sinovac" vakciną: dar rugsėjį ja paskiepyti medicinos darbuotojai ir vyriausybės pareigūnai. Gruodžio pradžioje, kai dauguma valstybių dar apskritai nebuvo pradėjusios vakcinuoti gyventojų, abi šalys oficialiai leido naudoti Kinijoje sukurtą vakciną "Sinopharm".

Nors Vakaruose kinų vakcinomis neskubėta pasitikėti, JAE ir Bahreinas netgi dalyvavo "Sinopharm" klinikiniuose tyrimuose.

Nors Vakaruose kinų vakcinomis neskubėta pasitikėti, JAE ir Bahreinas netgi dalyvavo "Sinopharm" klinikiniuose tyrimuose. Paradoksas, tačiau pirmuoju viruso židiniu buvusi Kinija galiausiai negalėjo atlikti didelės apimties vakcinos tyrimų, nes jie turi būti atliekami ten, kur daug sergančiųjų ir kur didelė rizika užsikrėsti. Šiuo tikslu pravertė JAE ir Bahreino partnerystė.

"Sinopharm" vakcina buvo išbandyta su 31 tūkst. JAE savanorių ir, neoficialiais duomenimis, keliais tūkstančiais bahreiniečių. Jokių rimtų saugumo problemų neužfiksuota, apie jokius šalutinius potyrius nebuvo pranešta, todėl JAE ir Bahreinas Kinijos vakciną paskelbė veiksminga 86 proc. Tiesa, pačios farmacijos kompanijos "Sinopharm" analogiški duomenys kiek mažesni: gamintojai veiksmingumą įvertino 79,34 proc.

Nors šiuo požiūriu Kinijos vakcina yra mažiau veiksminga, lyginant su vakarietiškomis "BioNTech-Pfiser" ar Oksfordo-"AstraZeneca", ji turi vieną pranašumą: kinų sukurta klasikiniu imuninės reakcijos sukėlimo metodu, todėl gali būti transportuojama jau ne – 70 laipsnių šaltyje kaip, pvz., "BioNTech-Pfiser", bet –2–8 laipsnių temperatūroje. Be to, Kinijoje gerokai didesnės gamybos apimtys, tad neturėtų būti tiekimo trikdžių.

Mohammedas bin Rashidas al-Maktoumas

Visiems nemokamai

Kiek turi vakcinos ir už kiek pirko, Persijos įlankos monarchijos neskelbia. Tiesa, šalys apsidraudžia: perkama ne tik "Sinopharm", bet ir "BioNTech-Pfizer" produkcijos. JAE taip pat dalyvauja ir trečiajame rusiškosios vakcinos "Sputnik-V" tyrimo etape.

"Jo didenybė karalius Hamadas bin Isa al-Khalifa įsakė nemokamai suteikti vakciną visiems gyventojams, ir mes stengiamės, kad jų pakaktų visiems paskiepyti", – teigiama oficialiuose Bahreino pranešimuose.

Lapkritį iš pradžių čia buvo skiepyti medikai, o gruodį visi iš 1,5 mln. gyventojų (kiek daugiau nei 0,6 mln. yra užsieniečiai) gali skiepytis viename iš 27 vakcinavimo centrų. Teigiama, kad jie gali pasirinkti ir vakciną.

Analogiškas sprendimas priimtas ir nafta turtinguose JAE. Nuo gruodžio 22-osios vakcinuotis nemokamai gali bet kuris iš 9 mln. gyventojų, neišskiriant ir kone 90 proc. sudarančių svetimšalių. Tiesa, kai kuriems asmenims suteikiama pirmenybė, tačiau vertinamas ne amžius, bet kiti riziką lemiantys faktoriai. Oficialiais duomenimis, per dieną paskiepijama 47 tūkst. gyventojų.

Pasiskiepiję JAE gyventojai galės ne tik jaustis saugesni, bet ir turės teisę keliauti nesikarantinuodami.

Šansas pagerinti įvaizdį

Spartus vakcinavimas – ne vien rūpinimosi savo gyventojais išraiška, bet ir investicija į turizmo pramonę, su kuria daug vilčių siejama JAE.

Spartus vakcinavimas – ne vien rūpinimosi savo gyventojais išraiška, bet ir investicija į turizmo pramonę, su kuria daug vilčių siejama JAE.

Tuo metu, kai kelionių ištroškę europiečiai priversti laikytis griežtų karantino sąlygų, kai, privalėdami likti savo administracinėje teritorijoje, negali nukakti į ranka pasiekiamus kalnų kurortus, Europos kelionių agentūros žeria turistinių kelionių į JAE pasiūlymus, o skirtingų šalių nuomonės formuotojai it susitarę tvenkte užtvenkė socialinius tinklus nuotraukomis iš JAE.

Tarp svetimšalių populiariausias Dubajus jau kurį laiką daug investuoja į savo, kaip turistams patrauklaus miesto, įvaizdį. Dubajaus turizmo ir prekybos kompanija savo kampanijos "VisitDubai" herojais renkasi bent kiek prakutusius nuomonės formuotojus, kurie nesidomi nei žmogaus teisių pažeidimais statybose, moterų teisėmis, nei valdžios santykiais su vietos pilietinės žurnalistikos atstovais.

Čia nėra nei įspūdingų senąją civilizaciją menančių statinių, gamtovaizdžio įvairovės – JAE orientuojasi į lengvabūdiško ar pasyvaus poilsio bei aktyvaus apsipirkimo mėgėjus.

Arabiškas blizgesys, fotogeniški gamtos objektai, dykumų safaris, iš dangoraižių atsiverianti panorama, ekstravagantiški vakarienių šou, apniukusį Europos dangų nukonkuruojanti saulė, priešingai nei senajame žemyne veikiantys restoranai, viešbučiai, – viskas, ką galima rasti tokių keliautojų įrašuose ir ko reikia tokių turistų vilionėms.

"Šalis, kurioje egzistuoja tik įsivaizduojamos sienos – jokio karantino, teigiamos naujienos, gera nuotaika", – tokių įrašų kaip instagramo žvaigždė @juulerch palieka dešimtys Europos nuomonės formuotojų, Dubajų vadinantys Disneilendu suaugusiesiems.

Kol kas dauguma JAE lieka trumpesniam laikui, nesigilindami, kad, norėdami čia pasilikti ilgiau ir toliau būti aktyvūs socialiniuose tinkluose, turėtų įsigyti specialią licenciją – už 3 600 eurų ir pasižadėjimą neskelbti su politika, religija, valstybės vadovais susijusių, su viešąja morale ar gero elgesio taisyklėmis nesuderinamų įrašų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS