Vokietijos politikės: pats laikas į prezidento postą išrinkti moterį | Diena.lt

VOKIETIJOS POLITIKĖS: PATS LAIKAS Į PREZIDENTO POSTĄ IŠRINKTI MOTERĮ

Aukšto rango Vokietijos politikės iš įvairių politinių partijų paragino pirmą kartą šalies istorijoje į prezidento postą išrinkti moterį.

Šis raginimas buvo paskelbtas laikraštyje „Tagesspiegel“ prieš penktadienį minimą Tarptautinę moters dieną.

Tarp paskelbusiųjų raginimą buvo centro kairiųjų socialdemokratų (SPD), konservatyviųjų krikščionių demokratų (CDU), liberaliųjų laisvųjų demokratų (FDP) ir Žaliųjų partijos atstovės.

Prezidento pareigos yra aukščiausios Vokietijoje, nors daugelis jo funkcijų yra reprezentacinės.

„Būtų gerai, jei demokratinės partijos susitartų dėl tinkamos moters kandidatūros į prezidento postą“, – laikraščiui sakė Reino krašto-Pfalco žemės premjerė Malu Dreyer. „Prezidentė būtų padrąsinimas daugeliui moterų Vokietijoje ir už jos ribų“, – sakė SPD politikė.

„Būdama moterų reikalų ministrė, labai pritarčiau, kad per kitus Vokietijos valstybės vadovo rinkimus kandidatuotų moteris, jei partijos 2027 metais dėl to susitartų“, – laikraščiui „Tagesspiegel“ sakė Žaliųjų partijos politikė Lisa Paus.

Būtų gerai, jei demokratinės partijos susitartų dėl tinkamos moters kandidatūros į prezidento postą.

FDP politikė Marie-Agnes Strack-Zimmermann taip pat pritaria, kad prezidente galėtų tapti moteris. „Pats laikas, kad į Belvju rūmus ateitų moteris“, – laikraščiui sakė Bundestago narė, turėdama omenyje oficialią Vokietijos prezidento rezidenciją Berlyne.

Pagal įstatymus Vokietijos prezidentu gali būti šalies pilietis, turintis teisę balsuoti Bundestage ir būti sulaukęs 40 metų. Jo kadencija trunka penkerius metus. Vėliau perrinkti leidžiama tik vieną kartą. Dabartinio prezidento Franko Walterio Steinmeierio antroji ir paskutinė kadencija baigsis 2027 metais.

Vokietijos prezidentas nėra renkamas visuotiniuose rinkimuose. Vietoj to surengiamas specialus suvažiavimas ir jame prezidentas išrenkamas slaptu balsavimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietiškas

Jau viena vokietė Merkel paliko juodą šleifą Europoje ir pasaulyje - invazinių juodukų nebegali ir patys vokiečiai atsiginti! Tegul "slepiasi krūmuose" visos vokietės politikės! Nebenorime kęsti invazinių antplūdžio! Visus Merkel "po sijonu" grūsti!

KUR JI MAN MATYTA...

Kažkuo užneša į Šimonytę. Matomai irgi neatlieka savo prigimtinės šeimos darbų paskirties...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS