Vokietijos teismas panaikino neonacių partijos teisę į dotacijas – AfD gali laukti toks pat likimas | Diena.lt

VOKIETIJOS TEISMAS PANAIKINO NEONACIŲ PARTIJOS TEISĘ Į DOTACIJAS – AFD GALI LAUKTI TOKS PAT LIKIMAS

Vokietijos konstitucinis teismas antradienį patenkino prašymą atimti valstybės dotacijas iš neonacių partijos „Tėvynė“, taip galimai atverdamas kelią panašiam žingsniui prieš kraštutinių dešiniųjų partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Partijai „Tėvynė“, iki praėjusių metų žinomai kaip NPD, „šešerius metus nebus skiriamas valstybės finansavimas“, sakoma teismo pranešime.

Teismas pridūrė, kad partijos „rasistinis, ypač antimusulmoniškas, antisemitinis ir antiromiškas požiūris“ prieštarauja Vokietijos konstituciniams principams.

Jos veikla taip pat peržengė ribą nuo „paprasto nepritarimo laisvai demokratinei santvarkai iki kovos su ja ir siekio ją panaikinti“, – teigė teismas.

Todėl neonacių grupuotė netenka teisės į valstybės finansavimą, kuris skiriamas partijoms, taip pat galimybės naudotis mokesčių lengvatomis.

„Jėgos, kurios nori išardyti ir sunaikinti mūsų demokratiją, neturi gauti nė cento valstybės finansavimo“, – sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser.

Teismo sprendimas paskelbtas Vokietijoje vykstant diskusijoms, kaip reaguoti į didėjantį kraštutinių dešiniųjų partijos AfD populiarumą – šią partiją atidžiai stebi vidaus žvalgyba po to, kai ji buvo klasifikuota kaip „įtariamas kraštutinio dešiniojo ekstremizmo atvejis“.

„Planas, ką daryti su AfD“

Savaitgalį šimtai tūkstančių žmonių protestavo prieš AfD, kai paaiškėjo, kad jos nariai susitikime su ekstremistais aptarė masinių deportacijų planą.

AfD užima antrąją vietą nacionalinėse apklausose ir pirmauja keliuose rytiniuose regionuose, kur vėliau šiais metais vyks rinkimai.

Bavarijos premjeras, konservatorių lyderis Markusas Soederis prieš priimant teismo sprendimą pareiškė, kad lėšų iš „Tėvynės“ atėmimas galėtų būti „planas, ką daryti su AfD“, – ši idėja turi šalininkų visame politiniame spektre.

Prašymą nefinansuoti „Tėvynės“ iš valstybės lėšų 2019 metais pateikė Vokietijos vyriausybė kartu su Vokietijos parlamento aukštaisiais ir žemaisiais rūmais.

Ankstesnis bandymas visiškai uždrausti šią partiją 2017 metais nepavyko – Karlsrūhės konstitucinis teismas pareiškė, kad tuometinė NPD nekėlė pakankamai realios grėsmės, kad ją reikėtų uždrausti.

Vėliau buvo pakeista Vokietijos konstitucija, numatant galimybę atimti valstybės dotacijas.

Biudžeto pinigų Vokietijoje gauna bet kuri partija, kuri nacionaliniuose ar Europos Parlamento rinkimuose surenka bent 0,5 proc. balsų arba 1 proc. balsų regioniniuose rinkimuose.

NPD, ilgą laiką buvusios nedidelės, bet reikšmingos mažumos partijos, sekėjų skaičius ir taip jau buvo sumažėjęs iki tiek, kad ji neteko teisės gauti valstybės dotacijų. Tačiau partija vis dar naudojosi mokesčių lengvatomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

sion ystai uzvalde faterlanda ///?///

SUSIJUSIOS NAUJIENOS