„Wagner“ samdinys ieško saugios vietos laisvajame pasaulyje | Diena.lt

„WAGNER“ SAMDINYS IEŠKO SAUGIOS VIETOS LAISVAJAME PASAULYJE

Pirmasis į viešumą išėjęs Kremliaus šešėline kariuomene vadinamos "Wagner Group" samdinys Maratas Gabidulinas ieško saugios vietos laisvajame pasaulyje. Vienas po kitos Vakaruose pasirodo jo knygos apie "Wagner" grupę vertimas, jis pats noriai dalija interviu.

Ieško politinio prieglobsčio

Jei ne veide įsirėžusios raukšlės, tvirto kūno sudėjimo, raumeningas, saulėje gerokai įrudęs vyras labiau panėšėtų į 30-metį nei 56-erių sulaukusį vyrą. Galėtų būti bet kas – nuo matematikos mokytojo iki filosofo. Tik stambus žiedas su kaukolės atvaizdu gal kiek sutrikdytų ką tik su M.Gabidulinu susipažinusį pašnekovą. Kaukolė – "Wagner" grupės simbolis.

Šiandien profesionalūs "Wagner" grupės smogikai kartu su Rusijos kariuomene kariauja Ukrainoje. Bent dalis jų buvo tarp vadinamųjų žaliųjų žmogeliukų, 2014 m. užėmusių dalį Rytų Ukrainos ir Krymą. "Wagner Group" taip pat aktyviai veikia Afrikos šalyse: Libijoje, Sudane, Mozambike, Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje. Manoma, kad šiuo metu grupuotei priklauso apie 10 tūkst. narių.

2015–2017 m. „Wagner“ grupėje esą buvę gladiatoriai, dabar – vergai, dauguma vadų netin­kami eiti savo pareigas.

Vienas jų buvo ir M.Gabidulinas.

2019 m. tarnybą jis paliko būdamas žvalgybos dalinio, kuriame buvo 95 žmonės, vadu, po sunkaus sužalojimo pervestas dirbti į štabą. "Vis mažiau ir mažiau sutariau su vadovybe. Paskutinis lašas buvo "Wagner" saugos tarnyba. Jie ieškojo kolegos telefono numerio ir, man nedalyvaujant, peržiūrėjo mano daiktus. Jiems tai buvo normalu, bet ne – man", – aiškina M.Gabidulinas.

Patirtį ir atsiminimus jis aprašė knygoje, kuri pernai pasirodė rusų kalba "Į tą pačią upę antrąkart. Karas be taisyklių". Kai pirmojo tiražo pasirodymas 2020 m. buvo netikėtai atšauktas, ją išleido leidykla "Gonzo". Nors knygos autoriu nurodomas slapyvardis Martin Ded (Senis), M.Gabidulinas savo tapatybę atskleidė dar 2020 m. interviu portalui "Meduza". Neseniai skandalingoji knyga pasiekė prancūziškąją ("Moi Marat, ex-Commandant de l'armee Wagner) ir vokiškai skaitančią auditoriją ("Wagner. Putins Geheime Armee").

Šiemet iš Rusijos išvykęs M.Gabidulinas dabar gyvena Prancūzijoje, kur siekia gauti politinį prieglobstį, nevengia viešumos, bendrauja su Vakarų žurnalistais. Jis neatmeta tikimybės, kad gali būti suimtas arba nunuodytas, todėl sako imąsis atsargumo priemonių. "Žmogus, kuris turi ką pasakyti, neturi tylėti", – priežastį, kodėl, nepaisydamas rizikos, iš šešėlio išlindo į šviesą, nurodo M.Gabidulinas.

Griebėsi šiaudo

1966 m. Chakasijoje gimęs M.Gabidulinas baigė Riazanės oro desantininkų mokyklą, dešimt metų tarnavo Rusijos oro desanto pajėgose. Žlugus Sovietų Sąjungai, įsitraukė į Rusijos kriminalinį pasaulį – buvo Krasnojarsko krašte siautėjusios gaujos "Tatarin" narys. 1997 m. buvo nuteistas trejus metus kalėti, tačiau, atsižvelgus į suėmimą ikiteisminio tyrimo metu, buvo paleistas teismo salėje.

Vakarų žurnalistams M.Gabidulinas pasakojo, kad, prieš prisijungdamas prie "Wagner", dirbo asmens sargybiniu, apsaugos tarnybose ir, kaip prisipažino "Die Welt", išgyveno labai sunkų laikotarpį. "Wagner" jam pasirodė kaip galimybė pradėti gyvenimą iš naujo.

"Nuvykau į stovyklą Molkine, užsiregistravau ir tapau "Wagner" grupės nariu, – anot M.Gabidulino, pradžia atrodo tarsi darbinantis į kokią įstaigą. – Atnešate savo dokumentus ir esate registruojami duomenų bazėse. Tada reikia išlaikyti testus. Turėjau įrodyti, kad turiu karinių žinių, buvo atliktas sveikatos patikrinimas ir medicininių gebėjimų testas."

Žinoma, prieš tai tenka atsakyti sau ir darbdaviams, ar esi pasiryžęs dalyvauti kare, rizikuoti žūti ar bent patirti sužalojimų, įveikti patikrinimą poligrafu.

"Mane motyvavo noras išbristi iš depresijos ir krizės, turėti naują gyvenimo tikslą ir, žinoma, ir pinigai", – pasakojo Senis – toks buvo  M.Gabidulino šaukinys.

2015 m. paprasti samdiniai stovykloje Rusijoje per mėnesį uždirbdavo 80 tūkst. rublių (apie 1 400 eurų šiandieniu kursu). Komandiruotėje užsienyje mokėdavo 180 tūkst. rublių (apie 3 200 eurų). "Jei tiesiogiai dalyvaudavome mūšyje, per mėnesį buvo mokama 240 tūkst. rublių (apie 4 200 eurų). Manau, kad dabar tarifai vis dar maždaug tokie patys", – sakė M.Gabidulinas.

Klesti vagystės

"Wagner" grupei vadovaujantis Dmitrijus Utkinas (šaukinys Wagner) laikomas neonaciu. "Mačiau, kad jis yra išsitatuiravęs nacistinių simbolių. Kai kurie "Wagner" nariai, kaip ir jis, yra gimtatikybos doktrinos sekėjai. Tai religinė, pagoniška srovė, turinti nacionalsocialistinių elementų. Tai taip pat apima tikėjimą, kad rusai yra antžmogiai, ir antisemitizmą", – pasakojo M.Gabidulinas. Jis pats sakė niekada nepasidavęs šiai ideologijai.

"Wagner" grupėje dominuoja rusai, nors Ukrainoje dislokuotame jo būryje buvę ir serbų. 2017 m. buvo priimtas sprendimas į operacijas užsienyje nebesiųsti užsieniečių, net ir iš NVS šalių.

Portalui "Meduza" M.Gabidulinas pasakojo ir apie "Wagner Group" savininką Jevgenijų Prigožiną. Jam esą net davęs perskaityti pirmąjį knygos rankraštį: norėjęs, kad šis žinotų tiesą.

Sprendžiant iš M.Gabidulino pasakojimo, vagystės klesti ne tik Rusijos armijoje, bet ir "Wagner Group". Vietoj karo laukui tinkamos ekipuotės perkama laisvalaikiui skirta galanterija,  pasenę šarvuočiai, vadovybė vagia premijų fondus, reketuoja pačius samdinius.

Sirijoje ir Ukrainoje

Pirmoji M.Gabidulino komandiruotė buvo į Ukrainą. Jo pavardė yra ir čia kariavusių ar kariaujančių Rusijos karių ir samdinių identifikavimu užsiimančiame portale "Myrotvorets".

Vėliau M.Gabidulinas keturis kartus lankėsi Sirijoje – 2016 m. mūšyje dėl Palmyros buvo sunkiai sužeistas. Būtent po šio įvykio, kai atsigavo po sunkių sužalojimų jis esą ir nusprendęs užrašyti savo patirtį.

Misiją Ukrainoje jis vadina nesėkminga. "Kai buvau vadinamojoje Luhansko liaudies respublikoje, supratau: tai, ką mačiau vietoje, neatitinka to, ką mums sako mūsų propaganda. Šiuos subjektus administravo žmonės, kurie XX a. pradžioje elgėsi kaip Raudonosios armijos kareiviai. Kai kuriems nevykėliams buvo suteikta galimybė įgyvendinti savo ambicijas. Gyventojus jie užvaldo ir jiems išsivysto savotiškas Stokholmo sindromas", – aiškino smogikas.

Šiandien Rusijos karą prieš Ukrainą buvęs "Wagner" samdinys kritikuoja, tačiau Rusijos gyventojai, jo nuomone, yra apakinti ir paveikti propagandos. "80–85 proc. Rusijos gyventojų besąlygiškai tiki propaganda. Gal 15–20 proc. geba susidaryti nuomonę ir suprasti, kas įvyko. Taip pat ir su "Wagner", – sako jis.

Paklaustas apie nusikaltimus prieš civilius, M.Gabidulinas sako, kad "Wagner" neturėdavo kontaktų su civiliais. "Kai buvau Ukrainoje, situacija iš tikrųjų jau buvo rami. Kalbant apie Siriją, aktyvios kovos zonoje nebuvo civilių gyventojų. Kad ir kur būtume – kalnuose ar dykumoje – visi miestai buvo tušti", – tikino pašnekovas.

Vaizdo įrašą, kuriame matyti du "Wagner" samdiniai, kertantys galvą Sirijos civiliams, jis vadina išimtimi. "Tai buvo du kovotojai, palikę savo pozicijas. Manau, kad tai sadistiška ir nežmoniška, tačiau tai yra pavienis atvejis. Mes neturėjome jokio kontakto su civiliais gyventojais", – aiškina jis.

Tikslas – išgyventi

Kuo "Wagner" samdiniai skiriasi nuo eilinių karių? Samdiniai už eilinius karius yra vyresni, labiau patyrę. "Skirtumas tarp "Wagner" ir Sirijos kariuomenės yra tas, kad samdiniai gali kovoti, o Sirijos kariuomenė – ne", – sako jis.

Tiesa, dar prieš naująją Rusijos invaziją į Ukrainą duotame interviu M.Gabidulinas negailėjo kritikos ir "Wagner" samdiniams. 2015–2017 m. "Wagner" grupėje esą buvę gladiatoriai, dabar – vergai, dauguma vadų netinkami eiti savo pareigas. Tad likę veteranai gyvena nuo vienos misijos iki kitos. Jų tikslas – ne nugalėti, bet išgyventi.

Kritiškas jo požiūris ir į Rusijos kariuomenę. Be "Wagner" ir Ramzano Kadyrovo dalinių Rusijos kariuomenė nesanti rimta karinė galia. Be "Wagner" kariuomenė negali pasiekti sėkmės Ukrainoje, tačiau kuo baigsis karas, jis sako negalįs prognozuoti.

"Norint prognozuoti, reikėtų numatyti Rusijos prezidento veiksmus. Jis yra savo pasaulyje. Jis svajoja apie istorinę misiją. Kur ji jį nuves, labai sunku nuspėti", – mano M.Gabidulinas.

Gairės: karas Ukrainoje, Wagner, samdinys, Maratas Gabidulinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS