I. Alijevas: niekada nesutiksime su referendumu dėl Kalnų Karabacho | Diena.lt

I. ALIJEVAS: NIEKADA NESUTIKSIME SU REFERENDUMU DĖL KALNŲ KARABACHO

Azerbaidžanas niekada nesutiks, kad būtų rengiamas referendumas dėl Kalnų Karabacho apsisprendimo. Tai interviu Japonijos laikraščiui „Nikkei“ pareiškė Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas.

„Kalnų Karabache nebus jokio referendumo. Mes su tuo niekada nesutiksime. Vykstant deryboms mes nedavėme tam sutikimo, o dabar, kai mes susigrąžinome didžiąją teritorijų dalį, apie tai negali būti ir kalbos“, - sakė I. Alijevas interviu, kuris buvo parodytas ketvirtadienį per valstybinį televizijos kanalą „AzTV“.

Anot prezidento, „apsisprendimo teisė yra svarbus tarptautinės teisės veiksnys, bet ji neturi pažeisti Azerbaidžano teritorijos vientisumo“. Tęsdamas šią temą, I. Alijevas pabrėžė, kad „armėnai jau apsisprendė“. „Jie turi nepriklausomą Armėnijos valstybę“, - pridūrė jis.

Azerbaidžano prezidentas neatmetė, kad Maskvoje gali įvykti jo susitikimas su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu, bet pabrėžė, kad Kalnų Karabacho konflikto taikaus sureguliavimo su dabartine Armėnijos vyriausybe perspektyvos yra labai tolimos.

Anot jo, „Armėnijos vadovybės pareiškimai ir jos veiksmai iš esmės padarė derybas beprasmiškas“. „Kai Armėnijos ministras pirmininkas pareiškia, kad „Karabachas – tai Armėnija“, kad Azerbaidžanas turi vesti derybas su vadinamąja Kalnų Karabacho vyriausybe, tai galimybių derėtis beveik nelieka“, - sakė I. Alijevas. Jis pavadino Armėnijos poziciją nekonstruktyvia.

Prezidentas taip pat teigė, jog Azerbaidžanas neatmeta galimybės, kad į Kalnų Karabachą būtų nusiųsta tarptautinių stebėtojų arba taikdarių, bet jis iškels savo sąlygas.

Pasak I. Alijevo, jis kol kas negavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimo apsilankyti Maskvoje ir aptarti su Kalnų Karabachu susijusią situaciją.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d., ginčijamoje teritorijoje prasidėjo mūšiai. Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS