JAV rengiasi amerikiečių evakuacijai, jei Libane kiltų karas | Diena.lt

JAV RENGIASI AMERIKIEČIŲ EVAKUACIJAI, JEI LIBANE KILTŲ KARAS

  • 0

Intensyvėjant kariniams susirėmimams tarp Izraelio ir proiranietiškos „Hezbollah“ grupuotės, Jungtinės Valstijos rengiasi galimai amerikiečių evakuacijai iš Libano.

Dėl to JAV pajėgoms sustiprinti į regioną Viduržemio jūroje perkeltas papildomas karo laivas ir jūrų ekspedicinis dalinys, ketvirtadienį pranešė JAV stotis NBC, remdamasi trimis su planais susipažinusiais JAV gynybos pareigūnais. Šis žingsnis esą skirtas ir atgrasymui, kad būtų užkirstas kelias eskalacijai.

Anot pareigūnų, JAV sunerimusios, kad Izraelis ateinančiomis savaitėmis gali aktyviau rengti oro antskrydžius Libane ar net imtis sausumos puolimo. Ir portalas „Politico“, remdamasis JAV žvalgybos informacija, pranešė, kad ateinančiomis savaitėmis gali kilti didelio masto karinė konfrontacija tarp Izraelio ir „Hezbollah“, jei Gazos kare tarp Izraelio ir islamistinio „Hamas“ judėjimo nepavyks susitarti dėl paliaubų.

Nuo Gazos karo pradžios Izraelio ir Libano pasienio teritorijoje kasdien vyksta apsišaudymai tarp Izraelio pajėgų ir „Hezbollah“. Pastaruoju metu atakos labai suintensyvėjo.

Ketvirtadienio vakarą šiitų kovotojai į Šiaurės Izraelį paleido 35 raketas, pranešė Izraelio kariuomenė. Dauguma jų buvo numuštos. Šiitų grupuotė ataką pavadino atsaku į vieno savo kovotojo žūtį. Baiminamasi, kad galimas atviras karas tarp Izraelio ir Libano gali peraugti į regioninį konfliktą, į kurį, kaip svarbiausia Izraelio sąjungininkė, būtų įtrauktos ir JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS