JAV smogė taikiniams Jemene, hučiai žada per ramadaną stiprinti atakas Raudonojoje jūroje | Diena.lt

JAV SMOGĖ TAIKINIAMS JEMENE, HUČIAI ŽADA PER RAMADANĄ STIPRINTI ATAKAS RAUDONOJOJE JŪROJE

JAV pajėgos pranešė sunaikinusios povandeninį droną ir beveik 20 balistinių raketų per seriją smūgių Jemeno hučių sukilėliams, kurie antradienį pagrasino per ramadaną sustiprinti atakas Raudonojoje jūroje.

JAV Centrinė vadavietė (CENTCOM) pirmadienio vakarą paskelbtame pareiškime nurodė, kad smūgiai buvo suduoti po to, kai hučiai paleido dvi raketas į Singapūrui priklausantį, su Liberijos vėliava plaukiojantį prekybinį laivą „Pinocchio“.

„Raketos laivo nepasiekė, apie sužeistuosius ar padarytą žalą nepranešama“, – teigė CENTCOM.

Po kelių valandų vadavietė pridūrė, kad JAV pajėgos „surengė šešis savigynos smūgius, sunaikindamos bepilotį povandeninį laivą ir 18 prieštankinių raketų hučių kontroliuojamose Jemeno teritorijose“.

Ankstyvą antradienio rytą paskelbtame pareiškime hučiai prisiėmė atsakomybę už „Pinocchio“ ataką, tvirtindami, kad raketų smūgis „buvo tikslus“.

Jungtinės Karalystės jūrų saugumo agentūra UKMTO anksčiau buvo pranešusi, kad vienas regione esantis laivas „pranešė apie sprogimo garsą“ netoli jo į pietvakarius nuo Jemeno Salifo uosto ir kad JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos atlieka tyrimą.

Hučių pareiškime toliau sakoma, kad „karinės operacijos bus stiprinamos... per ramadano mėnesį“.

Atakos bus vykdomos „remiant engiamą Palestinos tautą“ ir Gazos Ruožo gyventojus, teigė hučių karinis atstovas Yahya Saree.

Nuo lapkričio mėnesio Irano remiami hučiai, kontroliuojantys Jemeno sostinę Saną, atakuoja laivus Raudonojoje jūroje, taip išreikšdami solidarumą su palestiniečiais per Izraelio karą prieš „Hamas“ ekstremistus Gazos Ruože.

Dėl šių atakų išaugo svarbiausiu prekybos maršrutu plaukiojančių laivų draudimo išlaidos, todėl daugelis laivybos įmonių nusprendė rinktis ilgesnį kelią aplink pietinę Afrikos pakrantę.

Nuo sausio mėnesio, atsakydamos į išpuolius JAV ir JK ne kartą smogė hučių taikiniams Jemene, tačiau šie veiksmai sukilėlių neatbaidė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Audronis

Nesuprantu kodel ne Irana naikina??? Sunaikinus Irano valdzia, nereiketu spresti kitu smulkiu klausimu????

Anonimas

Yankee go home !

ir

tai daro jav zydai o jugoslavja bombardavo nato irgi ju kaip ir gazas tai gal uzteks mulkinimo genocid fone ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS