JAV tęsiasi neramumai po to, kai suėmimo metu mirė juodaodis vyras | Diena.lt

JAV TĘSIASI NERAMUMAI PO TO, KAI SUĖMIMO METU MIRĖ JUODAODIS VYRAS

Nepaisant to, kad JAV Mineapolio mieste buvo paskelbta komendanto valanda, žmonės ir toliau protestavo po to, kai suėmimo metu dėl policininko veiksmų gegužės 25 d. mirė juodaodis vyras, praneša naujienų agentūra dpa.

Mineapolyje, Minesotos valstijoje, žmonės ketvirtą dieną iš eilės protestavo dėl 46 metų George‘o Floyd‘o mirties policijos rankose.

Nors policininkui buvo pateikti įtarimai dėl trečiojo laipsnio nužudymo, neramumai tęsėsi ir toliau.

Vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip pareigūnas Derek‘as Chauvin‘as klūpojo atsirėmęs keliu į G. Floyd‘o kaklą, kuris maldavo jį paleisti ir sakė negalįs kvėpuoti. Netrukus po to vyras mirė.

Prokuroras Mike‘as Freeman‘as spaudos konferencijos metu sakė, kad įtarimai pareigūnui buvo pareikšti daug greičiau nei bet kuriam kitam policininkui.

Už trečiojo laipsnio nužudymą Minesotos valstijoje gresia maksimali 25 metų įkalinimo bausmė.

D. Chauvin’as buvo suimtas dar prieš prokuroro spaudos konferenciją. Jam skirtas 500 000 JAV dolerių užstatas.

Tuo metu generalinis prokuroras William‘as Barr‘as sakė, kad Teisingumo departamentas ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) vykdo nepriklausomą tyrimą, kad būtų nustatyta, ar buvo pažeisti federaliniai civilinės teisės įstatymai.

Dėl mirtimi pasibaigusio juodaodžio vyro suėmimo neramumai kilo ne tik Mineapolyje, kur buvo plėšiamos ir deginamos parduotuvės, bet ir kituose JAV miestuose.

Minesotos gubernatorius Tim‘as Walz‘as spaudos konferencijos metu penktadienį ragino žmones nutraukti smurtą ir atkurti tvarką.

Tuo metu Mineapolio meras Jacob‘as Frey‘us nuo 20 val. įvedė komendanto valandą, kuri galios ir savaitgalį. Tačiau žiniasklaida transliavo vaizdus, kuriuose matomi nurodymus pažeidinėjantys demonstrantai.

Penktadienį protestai kilo ir Atlantoje, kur demonstrantai užpuolė naujienų kanalo CNN būstinę. CNN transliacijoje buvo matyti, kaip žmonės mėtė daiktus į policijos pareigūnus, saugojusius įėjimą į pastatą.

Protestuotojai taip pat nuniokojo Atlantoje esantį koledžo futbolo šlovės muziejų.

Žmonės į gatves išėjo ir Teksaso valstijos Hiustono mieste, kurio meras Sylvester‘is Turner‘is penktadienį ragino gyventojus likti namie dėl jų pačių saugumo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tviteryje protestuotojus išvadino „banditais“ ir perspėjo juos, kad „prasidėjus plėšimams prasideda ir šaudynės“.

Pastarasis jo pareiškimas buvo itin kritikuojamas, o socialinės žiniasklaidos tinklas „Twitter“ prezidento žinutę pažymėjo įspėjimu, kad jis skatina smurtą.

Vėliau penktadienį D. Trumpas sakė susitikęs su G. Floyd‘o šeima ir teisinosi dėl savo komentarų.

Prezidentas teigė nežinojęs, kad 1967 m. Majamio policijos vadas pavartojo lygiai tokius pačius žodžius – „prasidėjus plėšimams prasideda ir šaudynės“ – bandydamas pateisinti smurtą juodaodžių kvartaluose.

GALERIJA

  • JAV tęsiasi neramumai po to, kai suėmimo metu mirė juodaodis vyras
  • JAV tęsiasi neramumai po to, kai suėmimo metu mirė juodaodis vyras
  • JAV tęsiasi neramumai po to, kai suėmimo metu mirė juodaodis vyras
  • JAV tęsiasi neramumai po to, kai suėmimo metu mirė juodaodis vyras
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Lietuvių bailiams net ir nesisapnuoja galimybė pirstelėti prieš valdžia. Vergas yra vergas...jis paskui trispalvę ir į skerdyklą nueis bliaudamas kaip avinas,

yra

prielaida kad tai samoninga demon kratu provokacija ir ne 1 nes isa vercia ant Trumpo neva jis nesusitvarko ir naikina juodaodzius kurie irgi nesventi nors pilni neapykantos uz vergija o at pirkymo /ozys/ buktai BR iskur eina visi nurodymai tik ju nieks neklauso?...

Juodasikniai

Gimsta su uodegomis Arne ?????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS